Mainos
Mainos

Kiistelty Ville Ranta sai sananvapauspalkinnon

Ensimmäistä kertaa jaettavan Suomen PEN:in sananvapauspalkinnon on saanut sarjakuvataiteilija Ville Ranta (s.1978).

Perusteluiden mukaan Ranta on nostanut yhteiskunnallisen pilakuvan uuteen kukoistukseen ja tarttunut tuotannossaan pelkäämättä vaikeisiin, ristiriitoja herättäviin aiheisiin. Vuonna 2006 hän osallistui Muhammad-pilakuvakeskusteluun Kaltio-lehden verkkosivujen pilapiirtäjänä. Rannan pilapiirroksen takia lehden verkkosivut suljettiin ja päätoimittaja erotettiin.

Myös Rannan Kirkko ja kaupunki -lehdessä ilmestyneet kuvat ovat haastaneet lukijoita ja herättäneet voimakkaita reaktioita. Keskustelu niistä on ryöpsähdellyt esimerkiksi lehden yleisönosastossa puolesta ja vastaan.

PEN:in mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen on sananvapauden ydinaluetta. -Ranta on puolustanut tämän keskustelun avoimuutta esimerkillisellä tavalla tinkimättä silti taiteellisesta tasosta. Hän on sukupolvensa merkittävimpiä sarjakuvataiteilijoita, jonka sarjakuvaromaanit ovat herkkävireisellä henkilökohtaisuudellaan herättäneet huomiota myös ulkomailla.

Sananvapauspalkinto on kuvataiteilija Tarmo Paunun lahjoittama maalaus Käsitys.

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa PEN Internationalia ja pyrkii peruskirjansa mukaisesti puolustamaan ja edistämään kirjallisuutta sekä taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme