Mainos
Mainos

Kiitelty ooppera Parsifal Suomen ensi-iltaan

Richard Wagnerin suurteos ja säveltäjän täydellisimpänä pidetty ooppera Parsifal saa ensi-iltansa lauantaina Suomen Kansallisoopperassa. Saksalainen wagnertuntija Harry Kupfer ohjaa uuden version ja kapellimestari Mikko Franck johtaa musiikin.

Richard Wagner sekoitti 1882 valmistuneeseen viimeiseen oopperansa aineksia kuin nykyajan jännityskirjaan eli hyvän ja pahan taistelua, myyttistä Graalin maljaa, sekä mystiikkaa ja symboleja yllin kyllin. Nuorta vapahtajaksi nousevaa Parsifalia johdattaa Graalin vartija henkisen etsimisen tielle; Wagner yhdisti ritualistisessa teoksessaan ajatuksia niin budhalaisuudesta kuin kristinuskostakin.

Arvostettu Wagner- ohjaaja nostaakin esiin Parsfalin syvällisen sanoman:

- Kaikki Parsifalin hahmot yrittävät löytää ratkaisun kärsimykseen. Tämä on vaativa tehtävä ja vaikeasti ansaittavissa, oli kyse sitten mistä uskonnosta tahansa. Hyvä elämä sisältää hyviä tekoja ja ennen kaikkea myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan. Tämän teoksen teema onkin oppiminen myötätunnon kautta, pohtii oopperaohjaaja Harry Kupfer.

Hienot näyttämökuvat tuovat lisää syvyyttä esitykseen mutta Parsifalin loistokkuus on ennenkaikkea sen musiikissa. Säveltäjänä Wagner oli kypsynyt huippuunsa.

Wagner on musiikillaan tavoittanut mielenkiintoisen maailman. Se maailma on ajaton ja musiikin virratessa kuulija hukkaa ajantajun. Musiikki jollain tavalla hypnotisoi ihmiset, arvioi kapellimestari Mikko Franck.

Tähtibasso Matti Salminen on tehnyt uransa aikana roolit kaikissa Wagnerin oopperoissa, myös hän ylistää Parsifal musiikkia:

- Jokainen sävel on kirjoitettu niin, että kaikki äänet ovat ilman vääriä puristeita tuotettavissa, ja kun sävelmään saa tämän kaltaisen syvyyden ja sisällön, niin sanoisin että genial - nerokasta, kuvailee Salminen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme