Mainos
Mainos

Kiljuhanhia ei istuteta ensi kesänä

Kiljuhanhia ei ensi kesänä aiota istuttaa Lappiin. Tarkoituksena on saada valmiiksi kiljukkaiden geenitutkimukset, ennen kuin istutuksia jatketaan.

Geenitutkimusta Oulun yliopistossa johtava Juha Markkola kertoo, että DNA-tutkimukset vievät vielä arviolta vuoden verran. Niissä selvitetään pohjoismaisen ja itäisten siperialaisten kantojen välisiä eroja. Tutkimuksen avulla voidaan varmistaa, että istutettavat linnut ovat oikeata kantaa.

Geenitutkimukset liittyvät Euroopan unionin rahoittamaan kiljuhanhien Life-suojeluhankkeeseen. Hankkeessa ovat mukana myös metsähallitus, Maailman Luonnon Säätiö WWF, Metsästäjäin Keskusjärjestö sekä Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Hämeen ja Länsi-Suomen ympäristökeskukset. Osapuolet olivat koolla torstaina Inarissa.

Kiljukkaiden istutuksia hoitaa WWF:n kiljuhanhityöryhmä ja se on usean vuoden aikana ehtinyt vapauttaa Lappiin 150 kiljuhanhen poikasta. Hanhet eivät kuitenkaan ole palanneet Lappiin, eikä pesiviä kiljuhanhia ole Lapista tavattu sitten vuoden 1995.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme