Mainos
Mainos

Kilpailukykysopimukselle kritiikkiä: ”Olisi tarvittu pamaus – saatiin tussahdus”

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, työmarkkinajärjestöt hyväksyvät perjantaina kilpailukykysopimuksen.

Sopimuksella on ennakoitu olevan usean miljardin vaikutus bruttokansantuotteeseen.

– Mukavaa on, jos kasvua tulee, mutta se vaikuttaa aika vaatimattomalta siihen nähden minkälaiset ongelmat meillä on. Enemmän kuin kasvusta, puhuisin työttömyydestä. Edes näiden kiky-intoilijoiden mukaan sopimus ei tule vähentämään työttömyyttä niin kuin Suomi sitä tarvitsisi, Ajatuspaja Liberan Heikki Pursiainen sanoi Huomenta Suomessa.

SAK:n ekonomisti Joonas Rahkolan mukaan sopimuksella pystytään parantamaan merkittävästi yritysten kustannuskilpailukykyä.

– On arvioitu, että työllisyydestä tämä tarkoittaisi noin 40 000. On selvää, että kaikkia maan ongelmia tällä ei pyritä ratkaisemaan, mutta tämä luo pohjaa. Nopea kasvua edellyttäisi sitä, että apuja tulee kansainvälisistä suhdanteista.

Pursiaisen mukaan Suomessa olisi tarvittu aitoa työmarkkinajärjestelmän uudistamista.

– Todellinen ongelma on se, että Suomi olisi tarvinnut työmarkkinoille pamauksen, ja nyt saatiin tussahdus.

Liberan Pursiainen sanoo, että sopimus ei onnistunut, koska poliittinen järjestelmämme on täysin voimaton työmarkkinajärjestelmän edessä.

– Se on hämmästyttävää ja vetää synkäksi. Täytyy toivoa, että jossain vaiheessa tulee muutos. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme