Mainos
Mainos

Kilpailukykysopimuksen sinettiä juhlittiin kuohuvalla

Kuohuviinilaseja kilisteltiin maanantaina Kuntatalolla kilpailukykysopimuksen syntymisen merkiksi, kun kunta-alan neuvottelujärjestöt allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen.

Allekirjoittajien joukossa oli myös SuPer, jonka puheenjohtaja Silja Paavola ei vielä viikonloppuna ollut varma liiton kannasta. Paavolan mukaan ratkaisevaa oli valtiovallan tuore lupaus kilpailukykysopimuksen kustannusneutraaliudesta.

-Valtiovalta on luvannut tukea kuntien taloutta. Se tarkoittaa suomeksi sitä, että me emme tee työttömyyssopimusta, Paavola perusteli.

Kilpailukykysopimus on erityisen karvas julkisen alan työntekijöille, joiden lomarahoja ollaan leikkaamassa lähivuosina. Heikennykset on nielty monilla aloilla sen varjolla, että työpaikat olisivat säilymässä. Pelko kuntiin kohdistuvista uusista säästöistä ehtikin saada kuntien työntekijäliitot varpailleen.

Paavolan mukaan heihin ei oltu valtiovallan taholta enää viikonloppuna yhteydessä. Valtiovarainministeriö viestitti julkisuuteen perjantaina ja viimeksi maanantaina, että hallitus on sitoutunut kuntatalouden tasapainottamiseen. Hallitus on luvannut tehdä uusia toimia, jos kuntatalous ei jostain syystä tasapainottuisi. Arvio tehdään seuraavan kerran ensi kevään kehysriihessä.

JHL puolestaan kertoo, että päätös allekirjoittamisesta syntyi vasta, kun liitto oli käynyt viikonlopun yli keskusteluita valtioneuvoston edustajien kanssa. JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan kunta-alan pääsopijajärjestöt vaativat, että hallitus varautuu tarvittaessa tasapainottamaan kuntataloutta jo myöhäissyksyllä, kun talousarvion täydennystä laaditaan.

Kuntasektorin allekirjoituspäivän ajoitus, hallituksen budjettiriihen jälkeiseen maanantaihin, tuli monille myös työmarkkinakentässä yllätyksenä. Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen vakuutti, ettei kyse ollut "mistään vedätyksestä".

-Kalenterikysymys. Aiemmin ei löytynyt yhteistä aikaa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme