Mainos
Mainos

Kilpailutus saa tukea luultua enemmän

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista hyväksyy ainakin jossain määrin kilpailun ja valintojen lisäämisen julkisten palvelujen tuottamisessa. Eniten sitä tukevat iäkkäät, vähän koulutetut ja pienituloiset sekä kokoomuksen ja SDP:n kannattajat.

Tiedot käyvät ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta, joka on julkistettu tänään. Tutkimusta varten haastateltiin runsasta tuhatta kansalaista loppukeväästä viime vuonna.

Tutkimuksen toinen tekijä, emeritusprofessori Tuomo Martikainen arvelee, että tulos on vaikeaa nieltävää erityisesti vasemmistopoliitikoille. Niiden perinteisesti harrastama kritiikki kilpailuttamista vastaan ei välttämättä mene enää perille.

Uutta oli itse tutkijallekin se, että myös huonompiosaiset haluavat enemmän kilpailua. Martikainen kertoi ajatelleensa aluksi, että tutkimuksen aineistossa on tapahtunut jokin virhe.

- Ikääntyneille ja huonompiosaisille on kertynyt enemmän kokemuksia yhteiskunnan itsensä tuottamista palveluista. Meillä on ajateltu, että kilpailu palvelee vain hyväosaisia, mutta muutkin haluavat valita itse ja saada vaihtelua. Varakkailla se mahdollisuus on ollut aina, Martikainen sanoi tutkimuksen esittelytilaisuudessa.

Tutkijat, joista toinen on valtiotieteen maisteri Sami Fredriksson, päättelevät, että kansalaisille suhtautuminen kilpailuttamiseen on pikemminkin käytännön kuin ideologian kysymys.

Verot eivät maistu

Tutkimus horjuttaa myös sitä yleistä käsitystä, että suomalaiset ovat valmiita sietämään korkeitakin veroja, kunhan vastineeksi saadaan hyvin toimivia palveluja. Kyselyn vastaajista vain 16 prosenttia piti verotuksen kiristämistä parhaana vaihtoehtona tärkeän julkisen palvelun turvaamiseksi. Suositumpia keinoja olivat karsiminen "toisarvoisista" palveluista ja palveluiden hankkiminen yksityisiltä yrityksiltä.

Julkisten palvelujen tuottaminen ostopalveluina yksityisiltä on ollut arkipäivää kunnissa jo pitkään. Tutkimuksella pyrittiin selvittämään, missä määrin kansalaiset hyväksyvät tällaisen siirtymisen "kilpailuvaltioon".

Erityisesti vasemmistopuolueista on kuultu koviakin väitteitä julkisten palvelujen yksityistämistä vastaan. Martikainen arveli, että nyt asialla voi olla vaarallista elämöidä ainakin SDP:ssä, minkä kannattajissa on aika tasaisesti asiasta eri tavoin ajattelevia.

- Silloin vahvat mielipiteet puoleen tai toiseen voivat olla vaarallisia, Martikainen sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme