Mainos
Mainos

Kilpailuvirasto: Apteekeille annetut lääkealennukset laittomia

Kilpailuviraston mukaan Apteekkien lääkeyhtiöiltä saamat alennukset rajoittavat asiakkaiden mahdollisuuksia valita edullisin lääke. Apteekkariliiton mukaan alennukset eivät vaikuta asiakkaan valinnanvapauteen lääkevaihdossa.

Kilpailuvirasto pitää lääkeyhtiöiden apteekeille antamia alennuksia laittomina. Virasto antaa lääkeyhtiöille jouluun asti aikaa päättää, mitä ne tekevät sopimuksille. Käytännössä alennukset perustuvat sopimuksiin, joiden mukaan apteekki saa tietyn lääkeyhtiön valmisteita suosiessaan yhtiöltä ylimääräistä alennusta.

Sopimukset rajoittavat lääkeyhtiöiden kilpailua ja asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia, virasto arvioi. Viraston apteekeilta pyytämien selvitysten mukaan alennukset ovat yleisiä. Reseptilääkkeissä alennukset kohdistuvat etenkin lääkevaihdon piirissä oleviin valmisteisiin.

Apteekkariliitto puolustelee alennussopimuksia

Suomen Apteekkariliiton mukaan alennussopimukset eivät vaikuta millään lailla kuluttajan valinnanvapauteen. Puheenjohtaja Klaus Holttisen mielestä Kilpailuviraston tulisikin kohdentaa kritiikkinsä lääkevaihtolain valmistelijoihin ja lainsäätäjiin.

- Ongelman ydin on tässä se, että eri viranomaiset ovat ilmeisestikin täysin eri mieltä siitä, miten lakia tulee soveltaa. Tässä on selvästi sellainen tilanne, että se kannanotto, joka Kilpailuviraston osalta on annettu, tarkoittaa sitä että siinä kyseenalaistetaan eduskunnan lääkevaihtomenettely.

Lääketeollisuus: Epäterveet kilpailukeinot karsittava

Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jarmo Lehtonen pitää itsestäänselvänä, että epäterveet lääkeyritysten ja apteekkien väliset sopimukset karsitaan alalta.

- Nyt alennukset ovat jääneet pelkästään apteekkiportaaseen, kun lääkkeiden hintojen pitää olla kaikkialla samat. Pitkällä aikavälillä pitäisi kuitenkin pystyä antamaan alennuksia, joista myös potilaat pääsevät osallisiksi, Lehtonen sanoo.

Kilpailun vapautta rajoittavat sopimukset soveltuvat Lehtosen mielestä muutenkin aika huonosti muuten niin tiukasti säänneltyyn lääkemaailmaan. Hän arvelee, että lääkeyritykset eivät ole kauppoja hieroessaan ja sopimuksia tehdessään edes ymmärtäneet, että ne olisivat rikkoneet kilpailusääntöjä.

Orion pitää sopimuksiaan asianmukaisina

Orion on yksi Kilpailuviraston selvityspyynnön saaneista lääkeyrityksistä. Orionin käsityksen mukaan yhtiön sopimukset apteekkien kanssa ovat kuitenkin olleet asianmukaisia.

- Orion selvittää asiaa ja keskustelemme tarvittaessa viraston kanssa siitä, mihin mahdollisiin toimenpiteisiin asia antaa aihetta, toteaa Orionin viestintäjohtaja Heikki Vuonamo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme