Mainos
Mainos

Kilpailuvirasto epäilee metsäyhtiöitä puukartelleista

Yhtiöiden pitää laatia vastineet toukokuun puoliväliin mennessä.

Kilpailuvirasto epäilee UPM:n, Stora Enson ja Metsäliiton syyllistyneen kiellettyyn hintayhteistyöhön raakapuun hankinnassa vuosina 1997-2004.

Virasto pyytää yhtiöiltä vastinetta toukokuun puoliväliin mennessä. Sen jälkeen virasto päättää, viekö se asian markkinaoikeuteen.

Hintayhteistyön perkaaminen lähti aikoinaan liikkeelle UPM:n oma-aloitteisesta yhteydenotosta. UPM puolestaan otti viranomaisiin yhteyttä siinä tarkoituksessa, että yhtiö vapautuisi seuraamusmaksusta.

- UPM:n asemasta voi todeta sen verran, että tähän asti yhtiö on toiminut yhteistyövelvoitteensa mukaisesti, sanoo tutkimuspäällikkö Arttu Juuti Kilpailuvirastosta.

Juutin mukaan virasto voi UPM:n osalta päättää seuraamusmaksusta vapautumisesta vasta siinä vaiheessa, kun tutkinta on saatu valmiiksi.

Juuti kommentoi varsin niukasti kilpailuviranomaisten epäilyjä meneillään olevan niin kutsutun kuulemisvaiheen aikana.

Epäily koskee kotimaisen raakapuun hankintaa

Viranomaisten epäily koskee kuitenkin yhtiöiden kotimaan raakapuun hankintaa. Juuti ei kuitenkaan täsmennä, rajoittuuko epäily jollekin alueelle vai onko kyse laajemmasta yhteistyöstä.

Viisi vuotta sitten Korkein hallinto-oikeus alensi kolmen suuren metsäyhtiön sakkoja hintayhteistyöstä. Hintayhteistyötä tutkinut Kilpailuvirasto vaati kullekin yhtiölle 20 miljoonan markan seuraamusmaksuja eli sakkoja.

Silloinen Kilpailuneuvosto määräsi yhtiöille 10 miljoonan markan sakot, jotka KHO alensi kolmeen miljoonaan markkaan.

Sakot liittyivät raakapuun hankintaan Mikkelin seudulla vuosina 1993-1997. Nyt käsiteltävänä oleva epäily koskee vuosia 1997-2004.

Yhtiöt laativat vastineensa

Yhtiöillä on toukokuun puoliväliin saakka aikaa esittää oma vastineensa. Kaikki kolme yhtiötä ilmoittivat tänään, että ne perehtyvät viranomaisten tutkimustuloksiin ja esittävät omat näkemyksensä kevään aikana Kilpailuvirastolle.

Juuti sanoo, että yhtiöiden vastausten läpikäymiseen kuluvaa aikaa on mahdoton arvioida.

- Se riippuu siitä, mitä yritykset kommentoivat meille. Varmasti kuluu aikaa ennen kuin voidaan tehdä päätös, lähdetäänkö markkinaoikeuteen vai ei, Juuti sanoo.

EU:n viranomaiset aloittivat pari vuotta sitten laajan metsäyhtiöiden kartellivyyhden selvittämisen. Melkoinen osa epäilyistä liittyi UPM:n tekemiin ilmoituksiin.

Kilpailuviraston tutkimus raakapuun hinnoista ei liity EU:n aloittamaan selvitykseen, jossa tutkimuksen kohteena on tarralaminaattien ohella muitakin tuotteita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme