Mainos

Kilpailuvirasto: Ilmatieteen laitoksen sääpalvelut yhtiöitettävä

Kilpailuviraston mielestä Ilmatieteen laitoksen kaupalliset sääpalvelut pitäisi irrottaa erilliseksi yhtiöksi.

IL:n sääpalvelujen yhtiöittäminen edistäisi alan kilpailun läpinäkyvyyttä ja avaisi julkiselle sektorille kertyneen meteorologisen osaamisen mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön, Kilpailuvirasto perustelee. Ilmatieteen laitos (IL) pitää Kilpailuviraston aloitetta nykytilanteessa aiheettomana, sillä laitoksen kaupallinen toiminta erotettiin jo viime kesänä toiminnallisesti ja taloudellisesti valtion budjettirahoitteisesta toiminnasta.

Liiketoimintaa harjoittava yksikkö ostaa säädatan ja muut tuotteet budjettirahoitetulta puolelta täysin samoin ehdoin kuin mikä tahansa yksityinen sääpalvelujen tuottaja, IL huomauttaa vastineessaan. Myös liikenne- ja viestintäministeriö on aiemmin asettunut sille kannalle, ettei Ilmatieteen laitoksen liiketoimintoja kannata tässä vaiheessa yhtiöittää, koska valtionyhtiöksi niiden liikevaihto jäisi liian pieneksi. IL:n mukaan yhtiöittämisen etuja ja haittoja on joka tapauksessa tarkoitus selvittää LVM:n kanssa tarkemmin vielä tämän vuoden aikana.

Kilpailu kiristyy

Kilpailuvirasto on tutkinut Ilmatieteen laitoksen toimintaa osana Julkinen valta markkinoilla -hankettaan. Suomen sääpalvelujen tarjontaan on viime vuosina tullut myös yksityisiä yrityksiä, ja kilpailu on kiristynyt varsinkin viime vuodesta alkaen. IL:n osuus sääpalvelujen markkinoista liikkuu 70-80 prosentin vaiheilla, mikä Kilpailuviraston mielestä viittaa määräävään markkina-asemaan.

Myös yksityiset sääpalvelujen tarjoajat käyttävät tuotannossaan kansallisten ilmatieteen laitosten tuottamaa aineistoa, jota pitäisi myydä niille samaan hintaan kuin laitoksen omille yksiköille. Kilpailuviraston mielestä IL:n omien sääpalvelujen hinnoittelu on kuitenkin ainakin ennen vuotta 2000 ollut valikoivaa. IL on asiasta toista mieltä; sen mielestä hinnoittelu on ollut asiallista.

Viime kesänä Kilpailuvirasto esitti IL:lle 200 000 markan sakkoa määräävän aseman väärinkäytöstä, kun laitos väliaikaisesti heikensi Ruotsiin välitettyjen tutkakuvien laatua sen jälkeen kun yksityinen suomalainen sääpalveluyritys oli alkanut ostaa niitä Ruotsista.

IL:n mukaan sekään ei saanut Ruotsista pitemmälle jalostettuja tutkakuvia, kun taas Suomessa jatkojalostetut tutkakuvat olivat myös yksityisten yritysten saatavilla. Asia on edelleen kilpailuneuvoston käsiteltävänä. Lisäksi Kilpailuvirasto tutkii parhaillaan yksityisen sääpalveluyrityksen viime syksynä IL:n hinnoittelusta tekemää tutkintapyyntöä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot