Mainos
Mainos

Kilpisjärven arkeologisella kaivauksella harvinainen löytö

Kansainvälisen tutkimusryhmän viime kuussa Kilpisjärvellä suorittamat arkeologiset kaivaukset ovat huipentuneet poikkeuksellisen näyttävään esinelöytöön.

Arkeologi Sami Viljanmaan mukaan kivikautisella Juovvagielaksen asuinpaikalla maasta paljastui täysin ehjänä säilynyt käyräteräinen liuskeveitsi. Veitsi on huolellisesti hiottu ja edelleen hyvin terävä.

Samankaltaisia veitsiä on aiemmin löytynyt Suomesta vain muutamia. Veitsi löydettiin kivikautisen asumuksen lattia-alalta. Asumuksen keskellä, alle kahden metrin päässä veitsen löytöpäikalta, sijaitsi kivetyn tulisijan jäännös, josta löydetyistä palaneiden luiden kappaleista teetettävä radiohiiliajoitus antaa lisätietoa myös veitsen iästä.

Paikalla on asuttu jo yli 6500 vuotta sitten.

Juovvagielaksen kaivauksen tutkimusryhmässä oli jäseniä Suomesta, Norjasta, Iso-Britanniasta, Tsekistä ja Saksasta.

Tutkimuksien aikana todettiin, että asuinpaikalla on todennäköisesti sijainnut useita asumuksia ja muita toiminta-alueita.

Kaivaustutkimuksia Juovvagielaksen asuinpaikalla jatketaan jälleen ensi kesänä, jolloin myös liuskeveitsen löytöpaikan ympäristöä tutkitaan laaja-alaisemmin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot