Mainos
Mainos

Kiristynyt kilpailu heikentää lääketurvallisuutta

Lääkealan kiristynyt kilpailu tuo markkinoille keskeneräisiä lääkkeitä. Sosiaali- ja terveysministeriön alaisen lääkkeiden hintalautakunnan johtaja Sinikka Rajaniemi arvioi Turun Sanomissa, että uudet lääkkeet pyritään saamaan markkinoille mahdollisimman pian. Tämän vuoksi lääkkeitä joudutaan myös yhä useammin vetämään myynnistä.

Uusia lääkkeitä myös keksitään yhä harvemmin. Turun Sanomien mukaan Euroopassa on 2000-luvun alkupuoliskolla kehitetty vain noin 50 uutta lääkeainetta, kun vielä 1980-luvun lopulla määrä oli kaksinkertainen. Uusien lääkkeiden keksimistä hidastaa tuotekehittelyn kalleus. Prosessi kestää 10-15 vuotta ja maksaa noin 900 miljoonaa euroa.

Lääketeollisuus ry:n edunvalvoja Sirpa Rinne arvioi, että uudet lääkkeet suunnataan entistä pienempiin potilas- ja sairausryhmiin. Hänen mukaansa yksinkertaiset lääkkeet on jo kehitetty. Silti parannuskeino on löydetty vasta noin kolmannekseen tunnetuista sairauksista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme