Mainos
Mainos

Kirjahelmiä -huomion syrjästä puheenaiheeksi

Unohtuneet tai muuten vähälle huomiota jääneet kirjat ovat yksi monista aiheista Turun kansainvälisillä kirjamessuilla, jotka avattiin tänään perjantaina.

Messujen ohjelmaan kuuluvalla Kuisti-lavalla vierailee jokaisena messupäivänä kirjailijoita ja muita kirjallisuusammattilaisia, jotka kertovat heille tärkeistä, mutta suurelle yleisölle tuntemattomiksi jääneistä kirjoista. Kuisti-lavan on ideoinut messujen uusi ohjelmapäällikkö Jenni Haukio.

-Kuistin idea syntyi sen oivaltamisesta, miten paljon meillä Suomessa on sellaista omassa ajassaan vaikuttanutta kirjallisuutta, jonka äärelle nykyajan ihmiset eivät syystä tai toisesta löydä, Haukio kertoo.

Esimerkkinä Haukio mainitsee Tommy Tabermannin romaanin Pelastaja (2006), josta keskustellaan Kuistilla perjantaina iltapäivällä.

-Tabermann oli rakastettu runoilija, mutta harvempi tietää, että hän oli myös erinomainen prosaisti. Pelastaja on hänen proosatuotantonsa helmiä.

Tuotannosta omin sanoin

Tasavallan presidentin puolisonakin tunnettu runoilija Haukio aloitti messujen ohjelmatuotannosta vastaavassa tehtävässään keväällä. Pitkäaikainen ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula siirtyy lähiaikoina eläkkeelle.

-Uskon, että kirjamessujen merkitys on suuri, koska täällä lukijoilla on mahdollisuus tavata kirjailijoita elävinä ja kuulla heidän kertovan teoksistaan omin sanoin, Haukio pohtii.

Messujen tiedotustilaisuudessa torstaina oli esillä myös lukemisen ja erityisesti nuorten lukuharrastuksen edistäminen. Tänä syksynä julkaistu EU:n komission raportti arvioi, että noin joka viidennellä eurooppalaisella on heikko lukutaito. Suomessa tähän joukkoon arvioidaan kuuluvan jokaisesta ikäluokasta noin 5 000 nuorta.

-Yritämme toki huomioida myös lapset ja nuoret ja räätälöidä messuille erityisesti heitä puhuttelevaa ohjelmaa, Haukio toteaa.

Nyt 21. kerran järjestettävät Turun kirjamessu -tapahtuma jatkuu sunnuntaihin. Tämän vuoden erityisinä teemoina ovat Espanja ja Rauma. Viikonlopun ohjelmatarjontaan kuuluvat myös tiedemessut sekä ruoka- ja viinimessut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme