Mainos
Mainos

Kirjailijaliitto moittii Yleä kotimaisen kirjallisuuden huonosta näkyvyydestä

Suomen Kirjailijaliitto moittii Yleä kotimaisen kirjallisuuden huonosta näkyvyydestä. Liiton mukaan Yle on laiminlyönyt kulttuurista erityistehtäväänsä kirjallisuuden kohdalla.

Liiton vuosikokouksen julkilausumassa sanotaan, että Yle on dramaattisella tavalla vähentänyt suomalaisen kirjallisuuden käyttöä ohjelmissaan. Liiton mukaan Yle on myös lopettanut television kirjallisuusohjelmia, ajanut alas Radioteatterin toimintaa ja rajannut esitettävän kirjallisuuden käyttöä niin, että käytetään vain sellaista aineistoa, jota tekijänoikeus ei koske.

-Runoraati lopetettiin, eikä jäljellä ole ainuttakaan Voimalan kaltaista keskusteluohjelmaa, jonka teemoissa kirjallisuus olisi vahvasti mukana. Fem-kanavalla pyörivä kirjallisuusohjelma esittelee suuria norjalaisia kirjailijoita. Suomalainen kirjailija pääsee ruutuun satunnaisesti, liiton tiedotteessa sanotaan.

Liitto nimeää kuitenkin positiiviseksi poikkeukseksi Radio 1:n. Kanavaa kiitetään asiantuntevista ja kirjallisuudesta aidosti kiinnostuneista toimittajista.

Julkilausumassa muistutetaan, että kansa rahoittaa Yleä verovaroin. Sen taloudellinen tulevaisuus on lainmuutoksella turvattu, eikä sillä ole mitään syytä kilpailla kaupallisten kanavien kanssa katsojamäärien maksimoinnissa.

-Ylen on ohjelmapolitiikassaan otettava huomioon erityistehtävänsä taiteen ja kulttuurin edistäjänä. Sen tulee palvella myös kirjallisuudesta kiinnostunutta suurta yleisöä. Ylen taloudellisia resursseja on suunnattava kirjallisuuden teemojen, teosten ja kirjailijoiden esittelyyn. Kotimaiset viihde- ja jännityssarjat, yksittäisten kirjailijamuotokuvien uusinnat tai kirjailijan vilahtaminen uutisten kulttuuriosiossa eivät Ylen kulttuuritehtävää täytä. Kiintoisatkaan kesäsarjat kuten Kymmenen kirjaa vallasta eivät riitä pitämään kirjallisuuden ystävää lämpimänä talven ylitse. Kirjallisuudella tulee olla pysyvä asema Ylen ohjelmapolitiikassa, Kirjailijaliitto vaatii.

Kirjailijaliiton puheenjohtaja on Tuula-Liina Varis.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme