Mainos
Mainos

Kirjastoissa tietokone-ongelmia

Vuosituhannen tietokonevika tuhosi tietoja kymmenissä yliopistokirjastoissa.

Vuosituhannen vaihtumisen aiheuttama tietokonevika iski eilen yliopisto- ja korkeakoulukirjastoihin. Niiden käyttämän yhdysvaltalaisen Vtls-tietokoneohjelman virhe tuhosi tiedot ainakin kymmenistä tuhansista kirjavarauksista muun muassa Suomessa ja Ruotsissa. Suurin osa kirjavarauksista saatiin kuitenkin pelastettua erilaisten varmuuskopioiden avulla.

Helsingin yliopiston kirjaston noin 1600 kirjavarausta haihtuivat yhdysvaltalaisessa Virginia technical library system -kirjastojärjestelmässä piilenneen ohjelmavian takia. Tulostusohjelma ei hoitanutkaan tehtäviä, vaan tuhosi varaustiedot. Kirjavarausjonoja hoitava eräajo viliintyi jollain tavalla tai vuosijonot menivät sekaisin niin että ajo tulkitsi varaukset vanhentuneiksi ja poisti ison osan varauksista. Helsingin yliopiston lisäksi vika löytyi myös 18 muusta suomalaisesta yliopisto- ja korkeakoulukirjastosta, muun muassa Tampereelta.
Sama kirjastojärjestelmä tietokonevikoineen on käytössä lukuisissa korkeakoulukirjastoissa muuallakin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Varausjärjestelmä yritetään saada kuntoon ennenkuin opiskelijat aloittavat kevätlukukautensa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot