Mainos

Kirkko pitää homoseksuaalisuuden yhä kaapissa

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa puolet suomalaisista suhtautuvat suopeasti homoparien kirkolliseen vihkimiseen.

- Luojan kiitos, jo oli aikakin, kommentoi rovasti Hilkka Olkinuora asiaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Kirkolle homous on silti yhä vaikea asia. Visbyn hiippakunnan piispa Lennart Koskisen mukaan homoseksuaalisuudesta on kirkon piirissä vaiettu pitkään.

- Kirkko on tehnyt näkymättömäksi homoseksuaalisuuden jo monta sataa vuotta. Nyt kun seksuaalisuudesta puhutaan avoimesti ja ihan eri tavalla kuin ennen, niin ihmiset ihmettelevät syystäkin, minkä takia kirkko kieltää homoseksuaalisuuden.

Myös Olkinuoran mukaan on harmillista, että homoseksuaalisuus on hyväksytty kirkon piirissä vain vaivoin.

- Ihminen saa olla homoseksuaali, mutta hän ei saa elää sen mukaisesti. Kirkon omille työntekijöille rekisteröity parisuhde on selvästi uran este ja nyt pohditaan sitä, että pitäisikö se papeilta kokonaan kieltää.

Tämä on Olkinuoran mukaan johtanut siihen, että moni kirkon työntekijä piilottelee homoseksuaalisuuttaan.

- Itse tunnen pohjoismaissa kymmeniä pappeja, jotka elävät kaapissa. Eli he ovat homoseksuaaleja, mutta heillä on perhe, jotta he eivät paljastuisi.

Siunaus askel kirkkovihkimiseen?

Olkinuora itse on valmis vihkimään homoparin heti kun kirkko tekee sen mahdolliseksi.

- Mutta koska olen sitoutunut kirkon päätöksentekojärjestelmään sekä pappisvalaan niin katson, ettei minulla ole siihen mahdollisuutta.

Kirkolliskokous kokoontuu pian päättämään suhtautumisesta homopareihin. Piispainkokous ehdottaa vain rukousta parin puolesta.

Visbyn hiippakunnan piispa Lennart Koskinen näkee, että Ruotsin tapaan samaa sukupuolta oleville pareille myönnetty siunaus voi kuitenkin olla askel homoparien kirkolliseen vihkimiseen. Ainakin se voi toimia keskustelun avaajana.

Olkinuoran mukaan erään ongelman aiheuttaa kuitenkin uskontokuntien, kuten katolilaisten erilainen suhtautuminen sukupuolineutraaliin vihkimiseen.

- Ja nyt kun Rooman kirkolla on itsellään sukupuolimoraalisia ongelmia, niin tämä keskustelun taso ei tästä ainakaan kohene.

Olkinuoran mukaan homoparien vihkimisestä puhuttaessa jäädään rypemään turhan usein seksuaalisuudessa.

- Asian inhimilliset ja teologiset puolet jäävät tämän makuukamarikeskustelun varjoon, Olkinuora harmittelee.

- Useat piispat, kuten Juha Pihkala Tampereelta sekä Eero Huovinen Helsingistä ovat sanoneet, että rakkaus ei riitä syyksi kaikkeen. Mutta minun on vaikea löytää Jeesuksen julistuksesta muuta toimintaohjetta, mikä sen ylittäisi, hän toteaa.

Katso rovasti Hilkka Olkinuoran ja piispa Lennart Koskisen haastattelu (Huomenta Suomi 26.4.2010)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot