Mainos
Mainos

Kirkon tutkimuskeskus: Suomalaiset rukoilevat kuten ennenkin

Samaan aikaan usko kirkon opettamaan Jumalaan on kuitenkin laskenut ja jumalanpalveluksiin ilmoittaa osallistuvansa entistä vähemmän ihmisiä.

Suomalaiset rukoilevat nykyisin yhtä aktiivisesti ja uskovat jonkinlaisen jumalan olemassaoloon yhtä paljon kuin kaksi-kymmentä vuotta sitten. Samaan aikaan usko kirkon opettamaan Jumalaan on kuitenkin laskenut 15 prosenttiyksikköä, jumalanpalveluksiin osallistuu 14 prosenttiyksikköä vähemmän ja kirkkoon kuuluvia on 6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kaksi vuosikymmentä sitten.

Aktiivisesti rukoilevien osuus suomalaisista onkin eurooppalaista keskitasoa korkeampi: kun eurooppalaisista joka kolmas ilmoittaa, ettei rukoile koskaan, suomalaisista vain joka viides ei rukoile koskaan. Sen sijaan uskonnollisten tilaisuuksien vetovoima on Suomessa keskimääräistä heikompi.

Tiedot käyvät ilmi Kirkon tutkimuskeskuksen tuoreesta tutkimuksesta Religion in Finland - Decline, change and transformation of Finnish religiosity.

Ylösnousemukseen uskoo yli puolet

Keskeisten kristillisten uskomusten kannatus on laskenut vuodesta 1999 vuoteen 2003. Jeesukseen Jumalan poikana uskovien määrä laski tänä aikana 77 prosentista 68 prosenttiin. Kun Jeesuksen ylösnousemusta piti vähintään todennäköisenä 69 prosenttia suomalaisista vuonna 1999, vuonna 2003 siihen uskoi 61 prosenttia.

Vuonna 2003 suomalaisista 59 prosenttia uskoi Jumalan luoneen maailman, kun vuonna 1999 niin uskoi vielä 68 prosenttia. Viimeistä tuomiota piti vuonna 1999 vähintään todennäköisenä 60 prosenttia suomalaisista, mutta vuonna 2003 kymmenen prosenttia vähemmän eli enää puolet. Vakaasti näihin oppeihin uskoo keskimäärin kolmannes suomalaisista.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenluvut ovat laskeneet hitaasti mutta tasaisesti koko sotien jälkeisen ajan. Nykyisellään luterilaiseen kirkkoon kuuluu 83,7 prosenttia väestöstä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme