Mainos
Mainos

Kirkossa nousee esiin yhä uusia hyväksikäyttötapauksia

Kirkon piirissä tulee jatkuvasti esiin uusia hyväksikäyttöepäilyjä. Evankelisluterilaisen kirkon perheasiain johtajan Martti Eskon mukaan 38 hyväksikäytön uhria on ottanut häneen yhteyttä parissa viikossa.

- Puheluja tulee edelleen. Oikeastaan melkein joka päivä on tullut joku, mutta enimmillään kuusi päivässä, sanoo Esko.

Kotimaa-lehti kertoi eilen, että perheasiain johtajan saamien yhteydenottojen perusteella lapsia hyväksikäyttäneitä suomalaispappeja näyttäisi olevan ainakin kahdeksan.

Kohu hyväksikäyttötapauksista alkoi joulukuun lopulla. Silloin julkisuuteen levisi tieto, että jo edesmennyttä lestadiolaista maallikkosaarnaajaa epäillään kymmenien lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uutta nostetta asia sai huhtikuun puolivälin jälkeen, kun evankelisluterilainen kirkko kertoi perhetyön tietoon tulleista tapauksista.

Rippisalaisuus murtumassa?

Helsingin Sanomien mukaan sosiaali- ja terveysministeriö aikoo käyttää lastensuojelulakia rippisalaisuuden murtamiseksi, jollei kirkko itse toimi. Rippisalaisuuden ongelma on, että pappi ei voi välttämättä kertoa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, koska ilmoitusvelvollisuus koskee vain laissa törkeäksi luokiteltuja tekoja.

Ministeriö on valmis poistamaan lastensuojelulaista kohdan, jonka mukaan ilmoitusvelvollisuus ei koske papin tai lehtorin toimittamaa rippiä tai sielunhoitoa.

- Kun lastensuojelulakia tehtiin, kuviteltiin, että kirkko itse hoitaa muutoksen kirkkolakiin. Jollei kirkko sitä nyt tee, muutos tehdään lastensuojelulakiin, sanoo peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) lehdelle.

Kun lastensuojelulaki uusittiin vuoden 2008 alusta, sosiaali- ja terveysministeriö neuvotteli valmistelun aikana kirkon kanssa siitä, että myös papilla olisi aina ilmoitusvelvollisuus esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön paljastuessa.

Nyt ovat Risikon mukaan edessä neuvottelut siitä, tekeekö kirkko muutoksen kirkkolakiin vai ministeriö lastensuojelulakiin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme