Mainos
Mainos

Kirsi Kunnakselle Aleksis Kiven rahaston palkinto

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahaston palkinto on myönnetty kirjailija, runoilija, suomentaja, akateemikko Kirsi Kunnakselle (s. 1924). Palkinto on 15 000 euroa.

Kirsi Kunnaksen tuotanto on innoittanut ja viihdyttänyt suomalaisia vuodesta 1947. Tuolloin suomalaisen kirjallisuuden murrosvaiheessa ilmestyi kirjailijan esikoiskokoelma Villiomenapuu. Nuori kirjallisuuskriitikko Kai Laitinen totesi esikoisesta: "Käsittääkseni se kuitenkin on jo enemmän kuin pelkkä lupaus."

Suomennoksetkin jo elämäntyö

Kirsi Kunnaksen uuden runon hengessä alkaneeseen tuotantoon kuuluu yli kahdeksankymmentä teosta: runoja, loruja, lastenkirjallisuutta, aapisia, suomennoksia ja mukaelmia.

Omaleimaisen ja omaäänisen runouden ohella Kirsi Kunnas on teksteillään - esimerkiksi suomennos Hanhiemon iloinen lipas (1954) ja Tiitiäisen satupuu (1956) - saatellut jo monta sukupolvea kirjallisuuden pariin ja kielen yllätykselliseen maailmaan.

Kirsi Kunnaksen suomennosten kirjo on yhtä moninainen kuin hänen runojensa ja lorujensa ääni- ja kuvamaailmat. Muun muassa klassikkokirjailijoiden Lewis Carrollin, Tove Janssonin, Astrid Lindgrenin tai Frederico García Lorcan teosten tulkitseminen ja saattaminen suomalaislukijoille olisi jo sinällään yhden elämänmittaisen työrupeaman vertainen suoritus, sanotaan perusteluissa. Kirsi Kunnas on kuitenkin aina uudelleen ja uudelleen tarttunut kirjallisen kentän erilaisiin haasteisiin.

Rohkeus ja ennakkoluulottomuus määrittävät parhaiten Kirsi Kunnaksen kirjailijapersoonaa ja hänen tuotantonsa pitkää linjaa.

-Hänessä meillä on modernisti, joka oli valmis uudistamaan suomalaista runoutta silloin, kun historia oli kielen melkeinpä pilannut. Laulunlaatija, joka uskalsi uppoutua loruun ja riimeihin, kun muotivirtaukset vaativat kovaa ja kirkasta modernia. Puolestapuhuja, joka teoillaan osoitti lastenkirjallisuuden ja lapsilukijan merkityksen toisten katseiden ollessa muualla. Välittäjä, joka suomennoksillaan ja muilla teksteillään on huolehtinut siitä, että tällä kansalla on vuosikymmenet ollut saatavillaan hyvää, kestävää ja arvokasta luettavaa, ylistetään perusteluissa.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahasto on jakanut palkintoja ansioituneille suomalaisille kirjailijoille vuodesta 1936.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme