Mainos

Kirurgi päihtyneenä leikkaussalissa – sairaalat peittelevät lääkäreiden ongelmia

MTV:n 45 minuuttia ohjelman eri lähteistä saamien tietojen mukaan Tampereen yliopistollisen sairaalan leikkausyksikössä työskentelee kirurgi, jolla on vakava päihdeongelma.

Nimettömän sairaalalähteen mukaan työyhteisö on tilanteesta huolissaan, koska sairaalan hallinnollinen johto ja lähiesimiehet eivät ole puuttuneet ongelmiin riittävällä vakavuudella.

– Seurataan sivusta tilanteen kehittymistä. Kyseessä on sairaalahierarkiassa korkealla oleva kirurgi, jonka uraa tässä suojellaan potilasturvallisuuden kustannuksella, viestittää lähde MTV:lle tunnelmista sairaalan leikkausosastolla.

Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen myöntää 45 minuuttia –ohjelman tiedot oikeiksi.

– Olemme selvitelleet asiaa viime syksystä, nämä ovat hankalia ja monisyisiä kuvioita. Lääkäri on vedetty pois operatiivisesta toiminnasta, selvittää Hiltunen.

Päihdeongelmaiset lääkärit

- 20% mieslääkäreistä

- 10% naislääkäreistä

- Vuonna 2001 Valvira kajosi 6 lääkärin ammattioikeuksiin (rajoitti tai poisti)

- Vuonna 2012 vastaava luku oli 46

Lääkäreiden päihdeongelmien erityispiirteet:

- lääkkeet ja huumeet alkoholin rinnalla

- ammatillinen epäonnistuminen, häpeä ja ongelman kieltäminen

- lääkäriys merkittävä osa identiteettiä, pelätään yhteiskunnan tuomiota, valvontaviranomaisia ja ammattioikeuksien menetystä

- lääkäriyhteisö suojelee, salaa ongelman eikä puutu siihen ajoissa

- varhainen puuttuminen jää ja ongelmat paheneva, vakavat seuraukset potilasturvallisuudelle

Apua tarjolla

- Lääkäreiden AA -henkinen itseapuryhmä kokoontuu Lääkäriliiton tiloissa joka lauantai.

- Tarjolla kollegoiden vertaistukea.

- Terapiassa seurataan 12 askeleen hoito-ohjelmaa.

- Tukea tarjolla myös päihdeongelmista kärsivän lääkärin läheisille: puolisolle ja lapsille.

- Yhteyshenkilö: ylilääkäri Jarmo Kantonen Vantaalta.

- Lisätietoa: Suomen Lääkäriliitto, 09-393 091 tai laakariliitto@laakariliitto.fi

MTV:n 45 minuuttia –ohjelman saamien tietojen mukaan päihdeongelmista kärsivä lääkäri on kuitenkin työskennellyt leikkaussalissa vielä senkin jälkeen, kun hänen työntekoaan rajoitettiin sairaalajohdon toimesta. Työyhteisön mukaan kyseessä on kirurgi, joka voi itse vaikuttaa työnsä suunnitteluun ja päättää toimenpiteistä, joita tekee.

– Meillä on yli 700 lääkäriä enkä voi olla jokaisen selän takana katsomassa mitä he milloinkin tekevät. Leikkauslistoilla hänen nimeään ei ole ainakaan ollut marraskuun jälkeen, vakuuttaa johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen.

– Tiedän, että kyseinen kirurgi tuli kyllä päihtyneenä työpaikalleen vielä pääsiäisen jälkeen, mutta kyse oli vuodeosastosta, ei leikkaussalista. Poistimme hänet osastolta välittömästi sen jälkeen, kun lääkärin kunto havaittiin.

Valvira apuun

Tampereen yliopistollinen sairaala on nyt pyytänyt terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammattioikeuksia valvovaa Valviraa erotuomariksi pattitilanteen ratkaisemiseen.

– Tähän liittyy voimakas ongelman kieltäminen, siksi asia on selvitettävä perin pohjin. Emme halua joutua kenenkään taholta syytetyksi oikeudettomasta työpaikalta savustamisesta, toteaa Hiltunen.

Valviran valvontaosaston ylilääkärin Markus Henrikssonin mukaan työnantajalla on ensisijainen vastuu potilasturvallisuudesta siitäkin huolimatta, että ongelmat on saatettu valvontaviranomaisten tietoon.

– Yleisellä tasolla voin todeta, että meidän päätöksemme eivät välttämättä tule hetkessä. Työnantajalla on vastuu siitä, että työtä tekevät ainoastaan sellaiset henkilöt, jotka kykenevät työtä tekemään, kuittaa Henriksson.

– Edelleenkin yleisellä tasolla voin todeta, että sen jälkeen kun meille on ilmoitettu lääkärin päihdeongelmasta, niin teemme selvittelyjä ja keräämme tietoa asiasta useilta eri tahoilta. Meidän on voitava varmistua ilmoituksen aiheellisuudesta, jotta voimme tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä ammattioikeuksien suhteen, toteaa valvontaosaston ylilääkäri Markus Henriksson.

Viime vuonna valvontaviranomaiset vastaanottivat runsaat sata ilmoitusta lääkäreistä. Kolmasosa ilmoituksista todettiin aiheettomiksi ja kolmasosassa seurantaa jatkettiin. Viimeinen kolmannes ilmoituksista johti suoraan ammattioikeuksien rajoittamiseen tai eväämiseen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot