Mainos
Mainos

Kirurgit varoittavat: Asiakassetelin laajentamisesta huomattavia riskejä erikoissairaanhoitoon

Suomen Kirurgiyhdistys on huolissaan asiakassetelin laajentamisesta erikoissairaanhoitoon. Yhdistyksen puheenjohtaja Paulina Salmisen mukaan se romahduttaisi erikoissairaanhoidon päivystysjärjestelmän.

Salmisen mukaan asiakassetelin laajentaminen erikoissairaanhoitoon vetää kirurgeja yksityiselle puolelle, mikä aiheuttaa osaajakadon julkiselle terveydenhoidolle.

– Erikoissairaanhoidon päivystysjärjestelmä on mahdollista ainoastaan julkisella terveydenhoitopuolella, erityisesti vaativien päivystystapausten osalta. Jos meillä tulee osaajakato, tämä henkilöstövaje romahduttaa osittain päivystysjärjestelmän.

Hänen mukaansa on aiheellista pelätä, että kirurgit siirtyisivät yksityisten palvelukseen.

– Jos käy niin, että iso osa erikoissairaanhoidosta on asiakassetelin piirissä, niin kyllä se riski on valitettavasti erittäin suuri.

Salmisen mukaan yksityisten mukaantulo erikoissairaanhoitoon hallituksen esittämällä tavalla lisää myös toiminnan pirstaloitumista.

Kirurgiyhdistyksen mukaan asiakasseteliä voitaisiin kuitenkin käyttää lyhythoitoiseen ja lyhyttä jälkiseurantaa vaativaan toimintaan.

– Esimerkiksi kaihikirurgiassa sitä käytetään tällä hetkellä. Sellaisiin se soveltuu, mutta ei näin kattavasti erikoissairaanhoitoon.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme