Mainos
Mainos

Kittilän kultakaivoksen tilanne vakava – vuotoja jo kaksi

Kittilän kultakaivoksen tilanne on vakava jätealtaassa sattuneiden vuotojen vuoksi, kertoo Lapin ely-keskuksen ympäristösuojeluyksikön päällikkö Eira Luokkanen.

Vuotoja on havaittu syksyn aikana kaksi.  

– Tilanne on aina vakava, kun on kyse tällaisesta. En kuitenkaan vertaisi tilannetta Talvivaaraan, Luokkanen sanoo.  

Vuotojen vakavuudesta huolimatta akuuttia padon murtumisvaaraa ei ole.  

– Toimenpiteisiin ryhdyttiin heti, kun ensimmäinen vuoto havaittiin. Nyt tärkeintä on laskea jätealtaan vedenpintaa hallitusti, jotta korjaustyöt voidaan aloittaa.  

Jätepadon murtumista yritetään ehkäistä juoksuttamalla ylimääräistä vettä poikkeusluvalla ympäristöön.

Lisäksi kaivoksen vesivarastoallas otetaan Luokkasen mukaan mahdollisimman pian käyttöön, jotta vettä voidaan laskea Seurujoen lisäksi myös altaaseen.  

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoi aiemmin Twitterissä, että ministeriö on ottanut kaivoksessa sattuneen vuodon tehostettuun seurantaan.  

Kaivoksen vuodosta on kertonut aikaisemmin muun muassa Yle. Ylen mukaan ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on väläyttänyt tiukempia lupavaatimuksia kaivosten jätevesien puhdistamiselle, jos vesiongelmat jatkuvat.  

Kittilän kultakaivosta pyörittää Agnico Eagle Finland -yhtiö. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme