Mainos
Mainos

"Kiusaamista esiintyy kaikkialla"

Jokelan kouluampujan vanhempien haastattelu on nostanut koulukiusaamisen voimakkaasti esille keskusteluihin. Pekka-Eric Auvisen vanhemmat kertoivat lapsensa joutuneen jo ala-asteella kiusaamisen kohteeksi. Lopulta se johti eristäytymiseen ja ystävien häviämiseen, isä ja äiti kuvasivat MTV:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Mannerheimin lastensuojeluliiton psykologi Marie Rautava muistuttaa, että koulukiusaamiseen puuttuminen lähtee yksinkertaisesti ilmiön olemassaolon tunnustamisesta. Hänen mukaansa kiusaamista esiintyy kaikkialla, missä on lapsiryhmiä ja myös työpaikoilla.

- Vielä 1990-luvulla oli sellaista ilmapiiriä, että koulussa ei haluttu tunnustaa kiusaamisen olemassaoloa. Ajateltiin, että se loisi kuvan huonosta koulusta, epäpätevistä opettajista tai rehtorin huonosta johtamistaidosta. Nykyään tämä ajatusmalli on väistynyt ja asioihin tartutaan herkemmin.

Monet vanhemmat pohtivat, miten kiusaamiseen ja lapsen yksinäisyyteen voisi puuttua. Rautava kehottaa kiusaamista epäileviä vanhempia ottamaan välittömästi yhteyttä kouluun ja ryhtyä selvittämään tilannetta hanakasti.

- Luokassa asia pitää vain ottaa rohkeasti pöydälle ja keskustella yhdessä siitä. Lähtökohta tulee olla selvä nollatoleranssi kiusaamisen suhteen.

Rautava haluaa kumota stereotypian, jonka mukaan kiusaajat olisivat aina itsetunnoltaan heikkoja ja oppimisvaikeuksista kärsiviä lapsia.

- Myös kiusaaja voi olla sosiaalisesti lahjakas ja hyvin menestyvä. Hän ehkä hakee itselleen lisää statusta luokassa.

Kokeilukouluissa kiusaaminen vähentynyt rajusti

Opetusministeriön käynnistämä KiVa Koulu -hanke on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi ehkäistä koulukiusaamista.

Vuoden 2007 syksyllä ohjelma käynnistettiin 39 koulussa eri puolilla Suomea. Tutkimuksessa oli lisäksi 39 vertailukoulua, joissa ohjelmaa ei toteutettu. Kun kouluja verrattiin lukuvuoden jälkeen, kiusatuksi tulemisen riski oli vertailukoulussa kaksinkertainen verrattuna ohjelmaa toteuttaneisiin kouluihin.

- Nämä ovat parhaita tuloksia, mitä maailmassa vastaavissa tutkimuksissa on koskaan saatu, hankkeen vastuullinen professori Kristiina Salmivalli iloitsee.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa oli mukana neljäs-, viides ja kuudesluokkalaisia ryhmiä. Viime elokuussa käynnistyi uusi vaihe, jossa kohteena ovat luokat 1-3 ja 7-9. Tarkoitus on, että tulevaisuudessa kaikki oppilaat käyvät ohjelman läpi kolme kertaa koulutaipaleen varrella.

Kaikilla kouluilla mahdollisuus päästä mukaan ohjelmaan

Parhaillaan käynnissä on hankkeen levittäminen valtakunnallisesti. Kaikkiin perusopetusta antaviin kouluihin on lähetetty kirje, jossa niitä pyydetään liittymään mukaan KiVa Koulu -ohjelmaan. Kahdessa viikossa 3000:sta koulusta jo 700 on vastannut myöntävästi. Vastausaikaa on vielä useita viikkoja. Kouluille ohjelma on maksuton seuraavan kahden vuoden aikana.

- Kyseessä on hyvin monipuolinen ohjelma. Keskeisin on 20 tunnin opetuskokonaisuus, joka tulee osaksi opetusohjelmaa. Siellä keskustellaan kiusaamisesta ja tehdään erilaisia tehtäviä. Esitetään lapsuudessa kiusattujen aikuisten, muun muassa nuorisoidoleiden haastatteluja, kertoo Salmivalli.

Opetusministeriö on rahoittanut tähän mennessä hanketta kahdella miljoonalla eurolla ja jatkossa siihen on varattu 1,5 miljoonaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme