Mainos
Mainos

Kiusatut kärsivät masennuksesta

Kotona kuritetut lapset joutuvat muita useammin kiusatuiksi koulussakin ja heistä tulee muita useammin myös koulukiusaajia. Myös fyysiset sairaudet ja masennus lisäävät riskiä joutua kiusan kohteeksi. Koulun huono työilmapiiri lisäsi niin ikään koulukiusaamista selvästi.

Opetusministeriön tilaaman tutkimuksen mukaan koulukiusaaminen on edelleen jonkin verran lisääntynyt peruskoulun yläluokilla. Pojista kymmenen prosenttia ja tytöistä kuusi prosenttia joutuu kiusan kohteeksi vähintään kerran viikossa. Vain noin neljäsosa koulukiusatuista tai kiusaajista kertoi, että ongelmaan oli puututtu koulussa.

Niistä pojista, jotka olivat saaneet vuoden aikana ruumiillista kuritusta kotona, 30 prosenttia oli koulukiusaajia ja 27 prosenttia kiusaajan uhreja. Niistä pojista, jotka olivat kuritukselta säästyneet, vain yhdeksän prosenttia oli joko kiusaajia tai kiusattuja.

Kiusatuista pojista 27 prosenttia kärsi vaikeasta tai keski-vaikeasta masennuksesta. Niistä pojista, jotka sekä kiusasivat muita että joutuivat myös itse kiusan kohteeksi, masentuneita oli peräti 37 prosenttia. Muista pojista masennusta poti 6-8 prosenttia. Kiusatuista tytöistä masennuksesta kärsi peräti 43 prosenttia.

Tehokkaampia keinoja tarvitaan

Kiusaamiseen osallistuvia poikia oli saman verran kuin kiusattujakin. Tytöt sen sijaan kiusasivat muita huomattavasti harvemmin kuin joutuivat itse kiusan kohteeksi. Pojista kolme prosenttia ja tytöistä prosentti sekä kiusasivat että joutuivat kiusatuiksi.

Kiusaaminen ei ole vähentynyt viimeisen seitsemän vuoden aikana missään päin Suomea, mutta se lisääntyi erityisesti Länsi-Suomessa. Koulun koolla ei ollut yhteyttä kiusaamiseen.

Tutkimus osoitti, että koulukiusaamiseen liittyi monia sellaisia asioita, joihin voidaan puuttua. Tutkijoiden mielestä jokaisen koulun on tehtävä lain vaatimat suunnitelmat, joilla koulukiusaamista voidaan ehkäistä. Kouluissa pitäisi myös kerätä enemmän tietoa kiusaamisesta.

Koska kiusaamisella näytti olevan selvä yhteys myös oppilaiden terveyteen, kouluterveydenhuollon pitäisi puuttua peliin. Myös yhteistyötä vanhempien kanssa on tutkijoiden mielestä tehostettava.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme