Mainos

Kiviniemi ennen EU-huippukokousta: "Täällä ei tulla kättä vääntämään"

EU-johtajat aloittavat nyt illansuussa huippukokousta Brysselissä rankan vuoden päätteeksi. Vuotta on hallinnut talouskriisi, jota puidaan myös tässä kokouksessa.

- Rauhallisin mielin aloitamme. Töitä on tehty paljon etukäteen, täällä ei tulla kättä vääntämään, totesi pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) juuri ennen kokousta.

Huippukokous hyväksyy talouskriisin hallintamekanismin eli toimet, joita noudatetaan vuodesta 2013 lähtien, jos jokin euro-maa uhkaa ajautua vararikkoon. Mukana on myös Suomen ajama periaate, että jatkossa maille rahaa lainanneet pankit ja muut yksityisen sektorin toimijat kantavat vastuuta ongelmatilanteissa veronmaksajien lisäksi. Ratkaisut tehtiin jo marraskuun lopussa valtiovarainministerin toimesta, ja EU-johtajat vain vahvistavat ratkaisun. Yksityiskohdat työstetään myöhemmin.

Huippukokous hyväksyy myös muutaman lauseen muutoksen EU:n vain vuoden vanhaan perussopimukseen, jotta uusi talouskriisin hallintamekanismi voidaan ottaa käyttöön. Tekstimuutokset ovat niin pieniä, että missään EU-maassa ei tarvita kansanäänestystä.

Rauhoittuvatko markkinat?

Monet katsovat, että EU:n toimet eivät vielä riitä rauhoittamaan markkinoita.

Luxemburgin valtiovarainministeri ja euro-maiden puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo nostaa kokouksessa jälleen esiin ajatuksen euro-alueen yhteisistä joukkovelkakirjalainoista. Suomea tämä ajatus ei innosta.

Suomi ei myöskään halua kasvattaa tilapäistä puskurirahastoa, joka auttaa Irlantia ja mahdollisesti muita ongelmamaita saamaan lainaa järkevällä korolla. Suomen vastustus perustuu siihen, että halutaan turvata, että Suomen omat lainakorot pysyvät alhaalla. Euro-alueen yhteisiin joukkovelkakirjalainoihin sisältyy myös yhteisvastuun ajatus, jota Suomi ei suosi.

Näistä asioihin palataan EU:ssa ensi vuoden puolella. Nyt niistä ei haluta nostaa riitaa, jotta markkinat tuudittautuvat yhä syvemmälle joulurauhaan eikä ole välitöntä tarvetta ryhtyä Portugalin, Espanjan tai Belgian pelastuspuuhiin.

- Haluan korostaa, että teemme isoja ratkaisuja nopealla aikataululla. Yhtä tärkeää on, että maat, joilla on velkaongelmia, toimivat. Tarvitaan kaikkea tätä, jotta markkinat rauhoittuvat, Kiviniemi totesi.

"EKP:n pääomakorotus ei ongelma Suomelle"

Euroopan keskuspankki ilmoitti tänään odotetusti, että se lähes kaksinkertaistaa pääomansa 10,7 miljardiin euroon. Päätöstä osattiin markkinoilla odottaa, sillä riskivelkojen hankinta ylivelkaisilta euromailta on rasittanut pankin tasetta.

- EKP:llä on jo nykyisten päätösten mukaan tähän lupa. Suomenpankki selviää omasta osuudestaan, 63 miljoonasta, ilman minkäänlaisia ongelmia. Tämä ei myöskään vaikuta Suomen budjettiin niin, että se haittaisi Suomen pankin mahdollisuuksia palauttaa voittoja budjettiin, Kivinimi sanoi.

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot