Mainos
Mainos

Kiviniemi: Puoluejohtajilla vastuu omiensa vihapuheista

Keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen mukaan puoluejohtajat kantavat vastuun omiensa vihapuheista.

– Jokaisen puoluejohtajan tehtävä tässä maassa on irtisanoutua vihapuheista ja kitkeä rasismia ja suvaitsemattomuutta yhteiskunnasta, sanoo Kiviniemi MTV3 Uutisille.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja ulkoministeri Erkki Tuomioja ovat sanoneet perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven lisänneen vihapuhetta Suomessa.

Kiviniemi myöntää huomanneensa saman ilmiön. Hänen mukaansa perussuomalaisten maahanmuuttokriittinen siipi on lisännyt vihapuhetta ainakin nettikeskusteluissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on antanut vihapuheesta käydyn keskustelun tiimoilta haastattelun vain YLE:lle. Onko tämä sitä pakenemista?

– Kyllähän se kertoo perussuomalaisten linjasta omaa kieltään, kommentoi Kiviniemi.

"Vihapuheille nollatoleranssi"

Kiviniemen mukaan keskustan kanta vihapuheisiin on selvä: se on nollatoleranssi.

– Me olemme johdonmukaisesti vastustaneet vihapuheita. Itsekin olen käyttänyt tästä aihepiiristä useita puheenvuoroja. Suhtaudumme erittäin kielteisesti rasismiin ja maahanmuuttajavastaisuuteen.

– Vihapuheet pitää pystyä kitkemään tästä yhteiskunnasta.

Raja sananvapauden ja vihapuheen välillä on Kiviniemen mukaan jokaisen itsensä havaittavissa.

– Minun mielestäni jokainen pystyy tiedostamaan ja näkemään hyvin sen rajan tekstejä lukiessaan: mikä on sopivaa, mikä ei. Mikä on kritiikkiä ja erimielisyyttä, mikä taas suvaitsemattomuutta ja vihapuhetta.

"Vihapuheella myös rikosseuraamuksia"

Kiviniemi perää enemmän vastuuta julkaisijoille internetissä.

– Nimimerkillä kirjoitettaessa vastuu on aina julkaisijalla. Siinä mielessä tarvitaan aikasempaa tiukempaa seulaa, linjaa Kiviniemi.

Hän ei poistaisi nimimerkillä kirjoittamista kokonaan. Käytäntö kuitenkin vaatii tiukkuutta ja valvontaa. Myös viranomaiset pystyvät puuttumaan asiaan.

– Esimerkiksi nettikirjoitteluissa tehdyistä tappouhkauksista ministereitä kohtaan on annettu tuomioita. Se on juuri oikea linja. Vihapuheella on myös rikosseuraamuksia, nämä esimerkit osoittavat sen.

Katso Riikka Luukkosen juttu (Seitsemän uutiset 29.7.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme