Mainos
Mainos

Kiviniemi säästäisi vähentämällä ministereitä - katso tentti ja ota kantaa

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi haastettiin MTV3:n puheenjohtajatentissä puhumaan leikkauksista. Niiden sijaan Kiviniemi kuitenkin halusi puhua säästöistä ja menokurista.

Kiviniemi kiisti, että puolue vain arkailisi puhua leikkauksista vaalien alla.

- Kyllähän me ollaan todettu se, että meidän pitää säästää ja meidän pitää harjoittaa menokuria. Eli kun menot muuten kasvaisi, me halutaan leikata sitä menojen kasvua. Itse asiassa käytännössä monia menoja joudutaan jäädyttämään.

Säästöjä pystytään Kiviniemen mukaan saavuttamaan ilman leikkauksia. Esimerkiksi ministereiden ja valtiosihteerien määrää tulee Kiviniemen mukaan seuraavassa hallituksessa karsia.

Lisäksi tarvitaan työurien pidentämistä, veronkiristyksiä ja kunnissa palvelujen uudelleen järjestämistä.

- Työllisyyden parantaminen on se, mikä on kaikkein tärkeintä. Jos me saadaan työttömyyttä alas yhdellä prosenttiyksiköllä, niin valtion ja ylipäänsä julkisen talouden vaje pienenee yhdellä miljardilla eurolla.

Varsinaisista leikkauksista Kiviniemi toisti nytkin vain ne kohteet, joista puolue ei halua leikata.

- Jos me joudutaan niihin leikkauksiin, niin silloin me emme leikkaa lapsiperheiltä emmekä perusturvasta.

Henkilökemiat taas esillä

Kiviniemeltä tiukattiin myös tämän johtamistyylistä. Kiviniemi kiisti torjuneensa SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen pyynnöt keskustella Kreikan tukipaketista kahvin äärellä. Mitään tällaista kutsua Kiviniemi ei mielestään ole saanut. Kiviniemen mukaan asiasta on Urpilaisen kanssa kyllä muuten keskusteltu.

Myös presidentti Tarja Haloseen välit ovat Kivinimen mukaan "oikein hyvät" eivätkä väitetyn etäiset.

- Emmehän nyt toisillemme soittele sellaisia puheluita, että mitä kuuluu.

Tänään julkaistun Ylen gallupin mukaan keskustan kannatus on 18, 6 prosenttia. Se on selvästi alle kokoomuksen 21, 2 prosentin, mutta Kiviniemi oli innoissaan keskustan 0,5 prosenttiyksikön noususta ja ohitti puheet Kesärannan jättämisestä.

- Mä oon ollut mukana vaaleissa 1991 eduskuntavaaleista lähtien, ja on tullut turpiin, joskus on tullut voittoja. Mut nää tän päivän gallupit, joissa oli keskustalle nousua, siivittää kyllä kaikkia keskustan ehdokkaita tsemppaamaan. Me saadaan vielä kokoomus kiinni.

Katso tentti yläpuolelta ja kommentoi sitä artikkelin alaosassa. Miten Kiviniemi pärjäsi?

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme