Mainos
Mainos

Kiviniemi, Soini ja Räsänen joustaisivat pakkoruotsista

Pakkoruotsi jakoi puolueiden puheenjohtajien kannat MTV3:n Suuressa vaalikeskustelussa. Pakkoruotsista olisivat valmiita joustamaan keskustan Mari Kiviniemi, perussuomalaisten Timo Soini ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

- Itärajalla on oltava mahdollisuus valita myös venäjä. Siellä tarvitaan venäjän kielen osaamista ja monelle koululaiselle on mahdotonta lukea kolmea kieltä, Kiviniemi sanoi.

- Olen Marin kanssa samaa mieltä tässä. Perussuomalaiset vastustaa pakkoruotsia, Soini tiivisti.

Räsänen olisi puolestaan valmis joustamaan ainakin ruotsin opiskelun keston ja aloitusajankohdan suhteen.

Muut puheenjohtajat pakkoruotsin kannalla

Muut puoluejohtajat haluavat pitää kiinni ruotsin pakollisuudesta.

- Tämä asia on saanut käsittämätön suuret mittasuhteet ja tässä keskustelussa on vihapuhettakin sisällä. On omituista, että vaalikamppailussa laitetaan ihmisryhmiä vastakkain, sanoi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Myös kokoomuksen Jyrki Katainen oli sitä mieltä, että pakkoruotsista vauhkotaan liikaa. Myös RKP:n Stefan Wallin suhtautui nihkeästi kieliteemaan.

- Tämä pakko-sana on liitetty tehokkaan lobbauksen avulla ruotsiin. Kyllähän kouluissa opiskellaan myös pakkomatematiikkaa ja pakkoliikuntaa, vertasi Wallin.

Kaikki puheenjohtajat eivät puolueidensa linjoilla

Vaikka suurin osa puolueiden puheenjohtajista ei olisi valmis joustamaan pakkoruotsista lainkaan, ovat puolueiden eduskuntavaaliehdokkaat eri linjoilla.

Kun katsotaan MTV3:n vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden keskiarvoja, olisivat kaikkien puolueiden ehdokkaat, RKP:n ehdokkaita lukuun ottamatta, valmiita joustamaan pakkoruotsista.

Samoin vaalikoneeseen vastanneet äänestäjät ovat sitä mieltä, että itärajalla olisi sallittava venäjän kielen opiskelu ruotsin sijaan.

Alla olevista grafiikoista selviää, mikä puolue puolustaa ruotsin pakollista opiskelua tiukimmin, mikä taas olisi siitä hanakimmin luopumassa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme