Mainos
Mainos

Kjell Westö: Halkeamia

(Otava 2011)

Milloin Kjell Westön Halkeamiin kannattaa tarttua? Ihan koska vain. Kansien välistä löytyy kirjailijan valikoimia kolumneja ja muita tekstejä vuosilta 1986-2011, joita voi napostella yksitellen, sieltä täältä poimien tai sitten edetä järjestelmällisesti kokoelman alusta loppuun.

Tekstien aihepiiri on laaja ja aiheet vaihtelevat kevyistä syvällisimpiin. Vaikka useimmat kolumnit on sidottu niiden julkaisemisajankohtaan, ne eivät maistu valmiiksi pureskelluilta. Osassa teksteissä on jälkikirjoitus, missä kirjailija kertoo anekdootin itsestään tai tekstin syntyhistoriasta.

Ennen kaikkea tekstien kautta pääsee lähelle itse kirjailijaa ja tai niin lähelle kuin Westö valikoimillaan teksteillään lukijan päästää. Sen lisäksi, että tekstit esittelevät Westön muun muassa kirjailijana, kalastajana, toimittajana, jalkapallon ystävänä, ne taustoittavat kirjailijan kuuluisia historiateoksia. Etenkin näiden romaanien ystäville Halkeamia on kiinnostavaa luettavaa, jossain mielessä kuin elokuvien taustoista kertovat extrat.

Kokoelman joukkoon mahtuu myös pitkiä tekstejä kuten 1980-luvulla kirjoitettu kokeellinen ja kiinnostava matkakertomus New Yorkiin. Selvästi eniten huomiota teksteissä saa kuitenkin yksi kohde, kirjailijan syvästi rakastama kotikaupunki Helsinki ja sen ihmiset sekä kaupunginosat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme