Mainos
Mainos

KKO: Käräjien käsittelyajat menneet jo parempaan suuntaan

Kansliapäällikkö Tommi Vuorialho kertoo, että korkeimmassa oikeudessa (KKO) on huomattu 2010-luvun huolestuttava suunta juttujen käsittelyajoissa. Tilanteen parantamiseksi tehty työ on hänen mukaansa jo tuottanut tulosta.

Riita-asioissa, joissa valituslupa myönnettiin ja asia käsiteltiin, käsittelyaika lyheni KKO:ssa vuodesta 2015 vuoteen 2016 keskimäärin 1,6 kuukaudella, hän kertoo. Kaikkien riita-asioiden osalta parannusta tuli noin puolen kuukauden verran. Nämä tilastot eivät erottele, minkälaisesta riita-asiasta oli kysymys.

Syynä 2010-luvun käsittelyaikojen venymiseen on esimerkiksi se, että käsitellyt ongelmat ovat käyneet yhä vaikeammiksi. Ratkaistavilla asioilla on myös yhä useammin yhtymäkohtia esimerkiksi Euroopan unionin oikeuden soveltamiseen sekä Suomen perustuslakiin.

Vuorialhon mukaan STT:n hankkima tilasto ei kerro koko totuutta. Siitä ei hänen mukaansa voi päätellä, että esimerkiksi juuri työsuhdejuttujen käsittelyajat olisivat pidentyneet. Tilastosta ei selviä, montako tämän asiaryhmän juttua on tullut KKO:hon ja monessako tapauksessa valituslupa on myönnetty, jolloin kokonaiskäsittelyaika on pidempi.

Hän sanoo, että työsuhteen irtisanomista koskevien asioiden määrä 2010-luvulla ei näytä KKO:ssa ainakaan lisääntyneen. Kuitenkin ennakkoratkaisujen määrä työsuhteen päättämistä koskevissa asioissa vaihtelee vuosittain.

– Esimerkiksi vuonna 2015 on julkaistu työsuhteen irtisanomista koskevia ennakkoratkaisuja, kun taas pienempien keskimääräisten käsittelyaikojen vuosina ei välttämättä ole.

Vuorialho toteaa, että suunta on nyt saatu käsittelyajoissa oikeaksi. Käsittelyaikoja pyritään nopeuttamaan muun muassa sisäisiä prosessejä kehittämällä, tasaamalla työkuormia ja säännöllisellä seurannalla.

– Mutta ei tilannetta voi vieläkään tyydyttäväksi sanoa. Teemme töitä, että ratkaisut ovat paitsi laadukkaita, niitä myös pystytään antamaan keskimääräisesti nykyistä nopeammin.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot