Mainos
Mainos

KKO:n presidentti: Perustuslain takaama oikeusturva ei toteudu

KKO:n presidentti on huolissaan tuomioistuinten rahoituksesta, joka on johtanut ruuhkiin ja oikeudenkäyntien venymiseen.

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo arvostelee voimakkaasti oikeusministeriötä ja lainsäätäjiä siitä, että perustuslain takaama oikeusturva ei toteudu Suomessa. Koskelon mukaan perustuslaki ei ole mikään vaalilupaus, jonka voi jättää noudattamatta.

Oikeusministeriön ja eduskunnan lakivaliokunnan järjestämässä seminaarissa ydinkysymys oli perustuslain 21 pykälä., joka takaa jokaiselle on oikeuden oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin kohtuullisessa ajassa. Korkeimman oikeuden presidentin mukaan ei valtiovalta ei sitä kunnioita.

- Vaalilupauksia saatetaan antaa ilman sitoutumista niiden rahoittamiseen, mutta vaalilupausten ja perustuslain välillä on sentään vissi ero, Koskelo totesi puheessaan.

KKO:n presidentti on huolissaan tuomioistuinten rahoituksesta, joka on johtanut ruuhkiin ja oikeudenkäyntien venymiseen. Uhkakuvana on myös valtion lähivuosien tuottavuusohjelma, joka leikkaa tuomareiden määrää.

Koskelo ihmetteli, että onko perustuslain pykälät kirjoitettu vain siksi, että ne kuulostavat hienoilta eivätkä maksa mitään. - Ilmaista oikeusturvaa ei ole, hän totesi.

Presidentin mukaan todellinen perustuslaki on valtion budjetti. - Kehysbudjetoinnista on tullut niin pyhä asia että se uhkaa tulla järjen viholliseksi, mikä tuskin on ollut tarkoitus.

Koskelo käytti esimerkkinä Helsingin hovioikeutta, jossa ruuhkat ovat jatkuneet vuosia. Mitään ei kuitenkaan ole tehty.

Koskelo kaipaa uudistuksia. - Sellainen asenne, jossa toivotaan lisää rahaa olemassa olevaan systeemiin ei ole oikea tie eteenpäin. Sellaisesta lähestymistavasta pitäisi päästä eroon.

Nyt ongelma on siinä, että tuottavuusohjelma leikkaa tuomareiden määrää, mutta tarvittavia rakenteellisia uudistuksia, kuten esimerkiksi käräjäoikeuksien yhdistämistä, ei ehditä tehdä ennen tuottavuusohjelman säästöjä.

(MTV3)

KKO:n presidentti Pauliine Koskelo arvosteli voimakkaasti virkamiehiä ja lainsäätäjiä eduskunnassa pidetyssä seminaarissa tänään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme