Mainos
Mainos

KKO:n tuomarien välimiestehtävät lisääntyneet

Neljä vuotta sitten Korkeimman oikeuden tuomareiden hyväpalkkaisista välimiestehtävistä nousi kohu. Sen jälkeen oikeusneuvosten välimiestehtävät vähenivät selvästi, mutta nyt niitä on taas enemmän.

Tällä hetkellä lupa välimiestehtäviin on kuudella oikeusneuvoksella, joilla on vireillä yhteensä kymmenen juttua. Välimiesoikeudenkäynnit ovat kaiken kaikkiaankin lisääntyneet viime vuosina selvästi.

Neljä vuotta sitten oikeusneuvosten osallistumista välimiesmenettelyyn kritisoitiin sillä perusteella, että se olisi uhka tuomareiden puolueettomuudelle, koska välimiestehtävistä maksetaan isoja palkkioita. Silloin välimiesjuttuja oli parikymmentä vuodessa. Kohun jälkeen tehtävät vähenivät.

Nyt määrä on kasvamaan päin. Vuonna 1999 oikeusneuvokset aloittivat kolme välimiestehtävää, viime vuonna kahdeksan ja tänä vuonna yhdeksän.

Oikeusneuvokset ovat setvineet muun muassa suomalaisia rakennusurakkariitoja, lämmöntoimitussopimuksia, laivanrakennusriitoja ja lääkevahinkoja.

Sitä, ketkä riitelevät ei kerrota, koska lain mukaan tiedot osapuolista ovat salaisia. Tuomarien palkkiot eivät myöskään ole julkista tietoa, mutta jotakin voi päätellä verotiedoista. Esimerkiksi vuoden 2000 verotietojen mukaan oikeusneuvos Tulokkaan tulot olivat 1,9 miljoonaa markkaa. KKO:n tuomarin varsinainen palkka on noin puoli miljoonaa vuodessa.

(Kymmenen uutiset 30.12.2001)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot