Mainos
Mainos

KKO pohtii kansallispuisto- ja yksityistielakien marssijärjestystä

Korkein oikeus aloitti eilen Kolin kansallispuiston kautta kulkevan Rantatien hallintoriidan käsittelyn. Tiekunnan mielestä tietoimista päättäminen kuuluu sille. Myös ympäristöministeriö ja Metsäntutkimuslaitos mielivät itselleen yksityistien ylläpitoa koskevan päätäntävallan.

Ennakkotapauksessa on kyse siitä, sovelletaanko tien hallinnossa Kolin kansallispuistosta annettua lakia ja sen säädöksiä vai yksityistielakia. Korkein oikeus teki katselmuksen paikanpäällä eilen. Asian suullinen käsittely on vuorossa tänään Joensuussa.

-Haluamme ennakkotapauksen, sillä samantyyppisiä asioita on ilmennyt muuallakin, Kolin kansallispuiston puistojohtaja Lasse Loven sanoo. Ministeriön ja Metsäntutkimuslaitoksen vaadetta hän perustelee sillä, että Kolin kansallispuistoa koskevassa laissa kansallispuistossa olevista rakenteista päättäminen on annettu Metsäntutkimuslaitokselle.

Kolilainen Sulo Eskelinen perustelee tiekunnan vaatimusta mm. aikaisemman eduskunnanoikeusasiamiehen Jacob Södermanin näkemyksellä.

-Hän oli sitä mieltä, että ennen kansallispuiston perustamista syntyneet tieoikeudet pysyvät voimassa. Eskelisen mukaan tiekunta pelkää, että yksityistien hallinnon siirtyminen ympäristöministeriölle ja Metsäntutkimuslaitokselle vaikeuttaisi tieasioiden hoitoa.

Itä-Suomen maaoikeuden mukaan yksityistien hallinnointi kuuluu tiekunnalle. Ympäristöministeriö haki maaoikeuden päätökseen valituslupaa ja sai sen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot