Mainos
Mainos

KKO: Puhalluskokeesta kieltäytyminen ei ole rikos

Korkein oikeus totesi tänään antamassaan ennakkopäätöksessä, että poliisin puhalluskokeesta kieltäytyminen ei ole haitantekoa virkamiestä vastaan.

Korkein oikeus kumosi siten myös sakot, jotka turkulaismies oli saanut haitanteosta virantoimituksessa olevalle poliisille. Turkulaismies oli kieltäytynyt puhalluskokeesta liikkuvan poliisin tavanomaisessa liikenneratsiassa kesäkuussa 1996. Hänet oli viety poliisiasemalle, missä hän nimismiehen pyynnöstä huolimatta edelleen kieltäytyi puhalluskokeesta.

Koska miestä ei epäilty juopuneeksi, nimismies ei katsonut tarpeelliseksi pakottaa häntä verikokeeseen. Verikokeeseen voidaan viedä pakolla, jos on aihetta epäillä rattijuopumusta. Nimismies kuitenkin määräsi miehelle 1660 markan sakot haitanteosta virantoimituksessa olevalle virkamiehelle. Turkulaismies kanteli asiasta eduskunnan oikeusasiamies Riitta Pauniolle, joka puolestaan haki miehen sakkorangaistuksen purkamista korkeimmassa oikeudessa.

Korkeimman oikeuden mielestä puhalluskäskyn noudattamatta jättäminen ei sellaisenaan täyttänyt haitanteon tunnusmerkistöä. Korkein oikeus oli samaa mieltä kuin Paunio, jonka mukaan turkulaismiehen saama rangaistus perustui ilmeisesti väärään lain soveltamiseen. Korkein oikeus päätti siten purkaa miehelle määrätyn sakkorangaistuksen.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme