Mainos
Mainos

KKO: Thaimaasta passeja tilanneelle vuosi vankeutta

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Britannian passeista väärennyksiä teettäneen miehen yhdeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä väärennyksestä ja muihin juttuun liittyvistä rikoksista.

Helsinkiläinen mies oli tilannut väärennetyt brittipassit Thaimaasta ja myynyt ne Suomessa oleskelleille turvapaikanhakijoille. Turvapaikanhakijat halusivat matkustaa väärien passien turvin muihin maihin ennen kuin heidät ehdittäisiin karkottaa.

KKO piti näin voimassa Helsingin hovioikeuden tuomion. Helsingin käräjäoikeus oli alun perin tuominnut miehen vain avunannosta väärennyksiin sekä eräistä muista rikoksista yhteensä neljäksi kuukaudeksi vankeuteen, mutta hovioikeus tulkitsi miehen itsensä syyllistyneen törkeään väärennykseen ja korotti vankeusrangaistuksen yhteen vuoteen. KKO asettui samalle kannalle ja rinnasti väärän asiakirjan valmistuttamisen väärentämiseen. -Se seikka, että ulkopuoliset palvelun tarjoajat ovat tässä tapauksessa jääneet tuntemattomiksi, ei estä palvelun ostajan tuomitsemista tekijänä väärennysrikoksesta, päätöksessä todetaan.

Passi entistä tärkeämpi

Päätöksessä huomautetaan, että laiton maahanmuutto, kansainvälinen rikollisuus, ihmiskauppa, terrorismi ja pakolaisuus ovat yhä suurempia ongelmia. Oikeus piti väärennystä törkeänä, koska passista on näin tullut aiempaa tärkeämpi asiakirja ja mies oli lisäksi toiminut järjestelmällisesti ja voittoa tavoitellen. Hän oli hankkinut laajan asiakasverkoston ja ulkomailla tarvitsemansa yhteyshenkilöt, tilannut ainakin 15 passia ja luovuttanut ne palkkiota vastaan. Passeja halunneilta henkilöiltä oli kerätty valokuvat ja henkilötiedot sekä 1000-1500 dollarin maksu.

Passien teettäminen ulkomailla ei kelvannut oikeudelle lieventäväksi seikaksi kuten ei myöskään se, että passit oli tarkoitettu maastalähtöä suunnitteleville ulkomaalaisille. -Suomen rikoslain passiväärennyksiä vastaan antama suojelu ulottuu tältä osin koko kansainväliseen yhteisöön. Tässä yhteydessä ei ole merkitystä sillä, minkä valtion viranomaisia väärillä passeilla on ollut ensisijaisesti tarkoitus harhauttaa, KKO katsoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme