Mainos
Mainos

Klamydia leviää salakavalasti nuorten keskuudessa

Viime vuonna 13 000 tartunnan saaneesta yli puolet oli naisia, ja heistä noin joka kolmas alle 20-vuotias. Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa muun muassa lapsettomuutta, kohdunulkoisia raskauksia ja lisäkivestulehduksia.

Nuorten klamydiatartunnat ovat yleistyneet hälyttävästi. Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisterin mukaan viime vuonna raportoitiin yli 13 000 uutta klamydiatapausta. Tartunnan saaneista 60 prosenttia oli naisia, ja näistä noin joka kolmas alle 20-vuotias. Klamydia on ilmoitettavista sukupuolitaudeista yleisin.

- Tilanne on huolestuttava. Tartuntoja on aivan liikaa, erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikalta sanoo.

Hän luennoi aiheesta valtakunnallisilla tartuntatautipäivillä Helsingissä tänään. Hiltunen-Backin mukaan olennainen osa ongelmaa on se, että klamydiatartunnat ovat usein naisilla ja miehillä oireettomia tai vähäoireisia. Oireettomien motivoiminen testeihin on hankalaa, eikä moni nuori edes osaa olla omasta tilanteesta huolissaan.

Tartunta tulee useimmiten kotimaasta

Miehillä klamydiatartunta voi ilmetä muun muassa virtsaputken kirvelynä tai vaaleana vuotona. Myös naisilla kirvely voi olla merkki klamydiasta, minkä lisäksi oireina saattavat olla alavatsakivut, lämpö ja verinen vuoto. Oireet ilmaantuvat yleensä viikon-parin kuluttua tartunnan saamisesta. Joskus ne voivat kuitenkin alkaa vasta kuukautta myöhemmin.

- Klamydia saadaan usein kotimaasta toisin kuin monet muut sukupuolitaudit. Vain alle 10 prosenttia tartunnoista on hankittu ulkomailta. Lisäksi tauti leviää tyypillisesti kaveri- tai opiskelijaporukassa eli hyvin paljon samanikäisten kesken, Hiltunen-Back listaa.

Taudin hoito ja määritys ovat klamydiassa helppoja. Klamydia todetaan virtsanäytteestä, ja bakteeri-infektion hoidoksi riittää kerta-annos antibioottia. Tärkeää on myös taudinjäljitys, jotta kaikki tartunnalle saaneet saataisiin tutkimuksiin ja hoitoon.

Hoitamattomuuden hintana ehkä lapsettomuus

Nuorten klamydiatartuntojen vähentämiseksi kynnystä hakeutua testeihin ja hoitoon tulisi Hiltunen-Backin mukaan pyrkiä laskemaan. Tartuntojen torjuntaan tarvittaisiin valtakunnallinen ohjelma, jolla myös oireettomat taudinkantajat saataisiin testeihin.

- Monissa muissa maissa on kokeiltu klamydian seulontoja, ja samaa olisi syytä harkita alle 20-vuotiaiden kohdalla meilläkin. Valitettavasti vain poliittiset päättäjät eivät ole katsoneet tätä niin tärkeäksi asiaksi, että sille kannattaisi tehdä mitään, Hiltunen-Back huomauttaa.

Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa vakavia jälkiseurauksia, kuten lapsettomuutta, kohdunulkoisia raskauksia ja lisäkivestulehduksia.

- Paras tapa ehkäistä klamydiaa niin kuin muitakin sukupuolitauteja on käyttää kondomia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme