Mainos

Klamydiaseulonnoilla oireettomat tartuttajat hoitoon

Klamydiatartunnan saaneista suuri osa ei saa oireita. Taudin leviämisen estämiseksi ehdotetaan valtakunnallista ohjelmaa.

Nuorten lisääntyvien klamydiatartuntojen torjuntaan tarvittaisiin valtakunnallinen ohjelma, jolla myös oireettomat tartuttajat saataisiin testeihin. Kansainvälisten tutkimusten mukaan klamydiaa kannattaa seuloa, sanoo erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Iho- ja allergiasairaalasta.

Nyt olisi pohdittava, keitä kannattaa seuloa. Pitäisikö seulonnat olla jo koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa ja kutsunnoissa tai perhesuunnitteluvastaanotoilla ja äitiysneuvoloissa? Vai pitäisikö testi olla apteekeissa saatavilla? HiItunen-Backin mielestä klamydia on aivan liian yleinen siihen nähden, että taudin hoito ja taudinmääritys ovat helppoja.

Testeissä ei oteta pelottavia pumpulitikkunäytteitä ja periaatteessa testin voisi tehdä itsekin. Bakteeri-infektion hoidoksi riittää kerta-annos antibioottia. Tutkimus ja hoito ovat julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia.

Kolmasosa pistää taudin kiertoon

Hiltunen-Backin mukaan ongelmana on se, että valtaosa eli 70 prosenttia tartunnan saaneista naisista ja 50 prosenttia miehistä ei saa oireita. Oireettomien motivoiminen testeihin on aika vaikeaa.

Miehet saavat klamydian tilapäiseltä kumppanilta, mutta naiset kertovat tartuttajan olleen vakituinen partneri. Päinvastoin kuin monet muut sukupuolitaudit, joita tuodaan runsaasti ulkomaantuliaisina, klamydiatartunnat ovat pääasiassa kotimaisia.

Viive tartunnasta tutkimuksiin kestää neljästä viiteen viikkoon, ja kolmasosa on tuossa ajassa ehtinyt jo laittaa taudin edelleen kiertoon. Klamydian pelätyimpiä jälkiseurauksia ovat lapsettomuutta tai kohdunulkoisia raskauksia aiheuttavat sisäsynnytintulehdukset. Klamydia voi aiheuttaa myös mm. lisäkivestulehduksia ja niveltulehduksia.

"Jotain mennyt pahasti pieleen"

Klamydiatartunnat alkoivat jo vähentyä 1980-luvulla, mutta 1990-luvun puolivälistä lähtien ne ovat uudelleen lisääntyneet. Nyt klamydia on jo yleisin bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Hiltunen-Backin mukaan jotain on mennyt pahasti pieleen, kun tartunnat ovat uudelleen alkaneet lisääntyä. Viime vuoden luvut tosin näyttivät ensimmäisen kerran taas vähän paremmilta.

Vuonna 2003 Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 13 000 klamydiatartuntaa. Tartunnan saaneista lähes 7 900 oli naisia ja heistä yli kolmannes alle 20-vuotiaita. Tartunnan saaneista miehistä alle 20-vuotiaita oli 14 prosenttia.

Nuorilla tartuntoja on paljon, koska heillä ei vielä ole vakituisia kumppaneita. Se kertoo myös siitä, että nuoret naiset eivät enää ehkäise, vaikka seksipartnereita on yhä useampia. Myös ehkäisyneuvontaa ja kouluterveydenhuoltoa on heikennetty. Se että naiset ovat reiluna enemmistönä ilmoitettujen tartuntojen tilastoissa kertoo siitä, että naiset käyvät herkemmin testeissä. Kun nainen menee lääkäriin, saa hän usein lääkityksen mukaan myös miestä varten.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot