Mainos
Mainos

Klassikoille riittää uusia ostajia Sastamalassa

Sylvään koululla Sastamalassa kuhisee heti aamusta, kun vanhojen kirjojen kauppiaat ja kirjallisuuden harrastajat täyttävät rakennuksen ja aurinkoiselle pihamaalle pystytetyn valtavan teltan. Kymmenillä myyntitiskeillä ja sadoilla hyllymetreillä on esillä painetun sanan ja kuvan koko kirjo.

Vanhan kirjallisuuden päivillä on otollinen tilaisuus haistella, mikä kiinnostaa lukevaa kansanosaa juuri nyt. Ikisuosittujen sotakirjojen sekä luonto- ja eräkirjojen ohella haluttuja ovat kaikki partioaiheiset kirjat.

-Nyt jo muutaman vuoden ajan myös kaikki paikallishistoriaan liittyvä on ollut todella kysyttyä, kertoo Tapio Ojanperä oululaisesta Ajaton aika -antikvariaatista.

Kyselykierroksen perusteella nuorten kirjoista pintansa ovat pitäneet vanhat tutut hevosklassikot, Viisikko-seikkailut ja Tarzan-kirjat. Tuoreen Hollywood-elokuvan ansiosta myös Edgar Rice Burroughsin vanhat Mars-kirjat ovat kokeneet uuden suosion.

-Nuori polvi on nyt löytänyt myös Pekka Lipposen seikkailut, kertoo kouvolalainen Vesa Eronen myyntitiskin takaa.

Erosen mukaan vanhojen Lipposten hintahaitari liikkuu viiden ja kahdensadan euron välillä. Lipposen luoja Aarre Haapakoski käytti nimimerkkiä Outsider. Haapakosken omalla nimellään kirjoittamasta näytelmästä saakin sitten pulittaa Sastamalassa jo satoja euroja.

Tervoa kassiin

Tamperelainen Irkka Helenius löysi koululta mukaansa Helene Schjerfbeckin kuvitetun elämäkerran ja pojalle Jari Tervoa. Heleniukselle ostoksia tärkeämpää on kuitenkin tapahtuman yleinen ilmapiiri.

-Täällä on niin hyvä tunnelma, kun kaikki oletettavasti ovat kiinnostuneita kirjallisuudesta.

Tämän vuoden teemana Sastamalassa on raha, vaikka kirjoja saakin katsella ilmaiseksi.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen haki avajaisten puheenvuorossaan yhteyksiä valistusajan suurmiesten J.V. Snellmanin ja Antti Chydeniuksen kirjoitusten ja tämän päivän talousongelmien välillä. Liikasen mukaan suuret ajattelijat joutuvat painimaan lopulta aina samojen ongelmien kanssa - aikakaudesta riippumatta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme