Mainos
Mainos

Koeputkihedelmöitys lisää epämuodostumien riskiä

Stakesin tutkimuksen mukaan koeputkihedelmöitys lisää vauvojen epämuodostumariskia. Riski on kohonnut nimenomaan yksisikiöisissä raskauksissa.

Koeputkihedelmöitys lisää vauvoille epämuodostumariskiä. Stakesin tutkimuksen mukaan tuhannesta syntyneestä koeputkihedelmöityslapsesta 43:lla on merkittävä synnynnäinen epämuodostuma, kun tavallisesti näin on 29:llä. Epämuodostumia on ollut poikavauvoilla erityisesti sukuelimissä.

Tutkija Reija Klemetti Stakesista sanoo, että riski oli kohonnut nimenomaan yksisikiöisissä raskauksissa. Syytä tähän ei tiedetä. Tutkimus on julkaistu marraskuussa Fertility ja Sterility-lehdessä.

Aiemmin on epäilty, että mikrohedelmöitys aiheuttaisi kohonnutta riskiä. Tässä tekniikassa yksi siittiö ruiskutetaan munasoluun. Menetelmällä tavallaan ohitetaan luonnonvalinta. Tätä keinoa käytetään silloin, kun miehen sperma on huonolaatuista tai lapsettomuus on selittämätöntä. Yhdeksi syyksi on arveltu myös äitien hormonihoitoja.

Stakesin klinikoilta keräämän tilaston mukaan vuosittain aloitetaan 7 000 hedelmöityshoitoa ja hoitojen tuloksena syntyy 1 500 lasta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme