Mainos
Mainos

Kohta taas lakkoillaan: Kevään palkkaneuvotteluista kova vääntö

Kevättalven palkkakiistoista on tulossa perinteisen räväkkä vääntö. Lakkouhkia on nyt esitetty rakennusaloilla, ja kemianteollisuudessakin valmistellaan painostustoimia.

Neuvotteluja käyvistä palvelualojen noin 250 000 työntekijästä valtakunnansovittelijan toimistoon ovat päätyneet vartijat ja muu turvallisuusalojen henkilöstö.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd.) arvioi hiljattain Uutispäivä Demarin haastattelussa, että odotettavissa on runsaasti lakkoja.

Kevään aikana sopimuksia rustataan noin 500 000 palkansaajalle. Mukana ovat muun muassa paperiteollisuus, Finnairin toimihenkilöt ja lennonjohtajat.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n silmäteräkseen ottama yleiskorotusten yhden prosentin yläraja uhkaa ylittyä inflaation vuoksi. Lisävauhtia antaa Tilastokeskuksen perjantaina julkistama arvio tammikuussa toteutuneesta kolmen prosentin inflaatiosta.

EK ei hyväksy inflaatiokorotuksia

Palkansaajapuoli on vaatinut EK:n palkka-ankkurin nostoa hintojen ja elinkustannusten kasvun vuoksi.

Ay-liike katsoo, että jos korotusprosentti on alhaisempi kuin inflaatio, se merkitsee palkanalennusta. Vaatimukset ovatkin olleet 3,5 prosentin tasoa.

Työnantajat katsovat, että inflaation ei pidä euromaailmassa olla korotusten peruste.

EK korosti tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan, että yritysten kilpailukyky ei ole kustannusten nousun vuoksi toipunut talouden taantumasta.

Työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen totesi "ylisuurten palkankorotustoiveiden" olevan syynä pahasti jumiutuneisiin neuvotteluihin. EK:ssa lasketaan, että palkansaajien reaaliansiot eivät alene.

- Mikäli syksyn palkkalinjasta pidetään kiinni ja ratkaisuja saadaan aikaan, palkansaajien ansiot nousevat tänä vuonna keskimäärin 2,5 prosenttia ja yritysten työvoimakustannukset keskimäärin 2,8 prosenttia.

Reaaliansiot ovat EK:n mukaan kohonneet kolmen vuoden aikana selvästi enemmän kuin mihin taloustilanteen ja yritysten kilpailuaseman perusteella olisi ollut varaa. Jatkossakin kustannuksia nostaa muun muassa energian hinta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme