Mainos

Kohu 700 000 euron selonteosta kasvaa - missä Himasen meriitit?

Kohu filosofi Pekka Himasen tulevaisuusselonteon ympärillä jatkuu. Himaselta tehdyn tutkimustilauksen laillisuus on päätetty nyt selvittää.

Himasen aiemminkin kyseenalaistettu tutkimus nousi jälleen otsikoihin, kun tutkivaan journalismiin erikoistunut Long Play julkaisi aiheesta artikkelin keskiviikkona. Juttu ja sen herättämä julkisuus on poikinut kaksi uutta kantelua oikeuskanslerille.

Toisessa kritiikki kohdistuu valtioneuvoston kansliaan ja siihen, että se on ilman kilpailutusta tilannut tutkimushankkeen Himasen yritykseltä. Toisessa kantelussa kritiikki kohdistuu pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) menettelyyn.

Tilauksesta on tehty jo aiemmin ainakin kaksi kantelua. Silloin niihin ei reagoitu.

Tutkimuksesta on maksettu Himaselle ja tutkimusryhmälle 700 000 euroa. Jo viime elokuussa Talouselämä-lehti kirjoitti, että tutkimusta ei kilpailutettu.

Marraskuussa kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) kysyi Kataiselta tutkimuksesta ja sen kilpailuttamisesta. Katainen vastasi, että tutkimushanke ei kuulunut hankintalain soveltamisalaan, koska hankkeella oli monia rahoittajia.

Missä meriitit?

Long Playn mukaan Himanen ei ole julkaissut lainkaan vertaisarviointiin perustuvia artikkeleita - siis niitä, joilla virat ja apurahat yleensä jaetaan. Hän on ilmoittanut jakavansa aikansa Aalto-yliopiston ja Oxfordin yliopiston kanssa, mutta ensin mainitussa professorilla on vain yksi 12 tuntia kestävä luentosarja syksyisin ja jälkimmäisessä hän on pitänyt luennon viimeksi vuonna 2011. Hän ei suostu artikkelissa kertomaan, missä hän oikeastaan on töissä.

Silti häneltä tilattiin kallis tutkimus, jonka rahoittajiksi löytyivät Sitra, Suomen Akatemia ja Tekes. Rahoittajat antavat artikkelissa ymmärtää, että tutkimuspäätös saneltiin valtioneuvoston kansliasta.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että tutkimushanketta ei ole käsitelty kansliassa virallisesti lainkaan.

Keskustan kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila ja Inkeri Kerola vaativat tänään pääministeri Jyrki Kataiselta pikaista selvitystä asiasta.

Himanen ei vastannut STT:n yhteydenottopyyntöön tänään. Kataisen esikunnasta kerrotaan, että pääministeri kommentoi asiaa maanantaina hiihtolomansa jälkeen.

Esa Saarinen puolustaa oppipoikaansa

Filosofi Esa Saarinen puolustaa oppipoikansa Pekka Himasen ansioita. Hänen mukaansa Himasen ala on soveltava filosofia, joka pyrkii näkemykselliseen hahmottamiseen. Saarisen mielestä alalla on luontevaa kirjoittaa kirjoja, eikä tieteellisiä artikkeleita kuten luonnontieteissä.

-Filosofiassa kirjat ovat iät ja ajat olleet keskeinen toimintamuoto. Long Playn artikkeli pyrkii osoittamaan, että Pekalla ei ole mitään tieteellisiä ansioita sillä perusteella, että hänellä ei ole vertaisarvioiduissa aikakauslehdissä artikkeleita. Se pitää paikkansa. Hänellä ei ole.

-Siinä väitetään myös, että Pekan kirjat eivät ole tieteellisiä, eivätkä filosofiaakaan, vaan jonkinlaisia mielipide-esseitä. Tämä väite on väärä.

Saarisen mielestä Himasen pätevyyttä pitää arvioida Long Playn käyttämän Web of Science -hakukoneen sijasta Google Scholarin perusteella.

-Se on luotettavampi lähde tällä alalla, koska se sisältää myös kirjat. Kirjoitat sinne kenen tahansa suomalaisen filosofin nimen, niin näet kuinka paljon heihin viitataan. Suomalaisista tosi harva pääsee edes sataan, mutta Pekan kirja menee viiteensataan. Esimerkiksi minun korkein rankkaus siellä on 300, joka sekin on tosi kova.

Himasella Aalto-yliopistossa vain yksi lyhyt kurssi

Himanen toimii puoliaikaisena professorina Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Siellä hän on vuosittain pitänyt erityisesti uusille opiskelijoille suunnatun luentosarjan Luovuuden kulttuuri - Elämä taideteoksena. Yhteensä 12 tunnin pituinen ja yhden opintopisteen arvoinen kurssi on kestänyt kolme iltaa peräkkäin.

Muuta opetusta Himasella ei ole ollut, eikä hän järjestä esimerkiksi vastaanottoja opiskelijoille. Korkeakoulun dekaanin mukaan hän on kuitenkin antanut verkko-ohjausta.

Himasen päätehtävänä on ollut opetuksen kehittäminen. Dekaani Helena Hyvösen mukaan Himasen panos siinä on ollut merkittävä ja työaikaakin on kulunut.

-Kyllä hän on istunut kanssani ihan niin paljon kuin on tarvinnut, Hyvönen sanoi perjantaina STT:lle.

Hän kertoi Himasen joskus aiempina vuosina pitäneen ainoan kurssinsa useampaan kertaan, joten työmäärä on vaihdellut vuosittain.

Opetuksen uudistaminen on myös edennyt niin pitkälle, ettei Himasen avulle enää nykyisen sopimuksen päätyttyä uskota olevan tarvetta. Sopimus ulottuu kesään 2014.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot