Mainos
Mainos

Kohu ilmaisesta viinistä vanhuksille: "Viinat hoivakodin lääkekaapissa – baari tulossa"

Attendon laatu-ja kehitysjohtaja Paula Pohto-Kapiaisen mukaan ilmainen viinitarjoilu vanhuksille jatkuu, vaikka alkoholilakia valvovien viranomaisten mukaan asia on kyseenalainen.

Attendo on aloittanut ilmaisen viinin tarjoilun suurimpina juhlapäivinä 130:ssä ikäihmisten hoivakodissa. Tarjolla on myös alkoholiton vaihtoehto.

– Meidän mielestämme siihen ei tarvita mitään lupaa, koska se ei ole anniskelua. Viinitarjoilu ei ole laitonta missään tapauksessa, koska vanhukset asuvat omassa kodissaan. Ikäihmisethän ovat vuokralla meillä. Jos tämä olisi laitonta, niin silloinhan luvatonta olisi myös se, jos sinä tarjoat vieraille viiniä kotonasi.

MTV.fi 23.06.2015 

"On totta, että alkoholilain lähtökohtana on, että jos alkoholista ei peritä maksua, niin lupaa ei tarvita. Mutta eihän tässäkään tapauksessa viini ole ilmaista, jos se sisältyy ateriapäivämaksuun. Niin joku sen maksaa."

"Asia ei ole niin mustavalkoinen, kun kyse on muistisairaista. On hyvä, että elämän iloja tuodaan vanhuksille, mutta tämä asia vaatii vielä tarkempaa selvittämistä, toteaa ylitarkastaja Esa Tommiska Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta."

– Tässä on kyse myös itsemääräämisoikeudesta. Vanhukset voivat päättää omista asioistaan. Heillä on omat tottumukset ja tavat, joita pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien rajoissa.

Pohto-Kapiaisen mukaan Attendolla on tulossa syksyllä kulttuuripainotteinen hoivakoti, johon suunnitellaan omaa baaria.

– Tähän uuteen baariin haemme erikseen anniskeluoikeudet, mutta hoivakodeissa tapahtuvaan viinitarjoiluun emme tarvitse lupaa, painottaa Pohto-Kapiainen.

Väkevät juomat hoitajien lääkekaapissa

Pohto-Kapiaisen mukaan ikäihmisten ostamat omat juomat ovat yleensä sherryä, konjakkia tai likööriä.

– Pääsääntöisesti asukkaiden omat juomat hankkivat omaiset. Meitä pyydetään usein tarjoilemaan pullosta tuttu "iltahömpsy" vanhuksille. Syy tähän voi olla muistisairaus, jolloin asukas ei itse aina muista ottaneensa sitä.

– Jos asukkailla on tietynlaisia lääkityksiä, niin näissä tapauksissa joudumme keskustelemaan vanhusten kanssa alkoholin käytöstä. Muutoin omat pullot eivät ole olleet hoivakodissa ongelmana. Aikoinaan olin palvelutalossa, jossa viinanjuonti lähti välillä lapasesta asukkailla ja siihen jouduttiin puuttumaan.

Valvovat viranomaiset selvittävät asiaa

Attendon aloittama valtakunnallinen ilmaisen viinitarjoilu on herättänyt kohua mediassa, mutta myös alkoholilakia valvovissa viranomaisissa.

– Tämä asia on iso, koska kyseessä on valtakunnallinen hoivakotiketju. Pohdimme aluehallintovirastossa asiaa ja tulemme tekemään selvän linjauksen hoivakotien alkoholitarjoiluihin lähiaikoina, kertoo ylitarkastaja Esa Tommiska Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta.

Attendon mukaan alkoholilakia valvovasta Aluehallintovirastosta ei olla oltu heihin yhteydessä kohun tiimoilta.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot