Mainos
Mainos

Koiralta löytyi antibiootille vastustuskykyinen bakteeri – voi levitä ihmiseen

Suomessa on löydetty koiralta niin sanottua NDM-bakteeria, joka on erittäin vastustuskykyinen antibiooteille. Asiasta kertoo Helsingin yliopisto.

Bakteeri on löydetty itäsuomalaisen koiran korvanäytteestä. Sitä ei ole koskaan aikaisemmin havaittu Suomessa.

Yliopiston mukaan samantyyppinen bakteeri on alustavien tutkimusten mukaan löytynyt myös toiselta koiralta. Koirilla on tiettävästi yhteys toisiinsa.    

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittävät, mistä bakteeri on tullut ja kuinka laaja laajalle se on levinnyt.

NDM-bakteeria ei ole koskaan aikaisemmin havaittu Suomessa eläimellä. Sen sijaan ihmisillä on todettu viiden viime vuoden aikana 25 tartuntaa, jotka ovat tulleet Suomeen matkailijoiden tai ulkomaisista sairaaloista tulleiden potilaiden mukana.  

Bakteerit eivät ole perusterveille ihmisille tai eläimille vaarallisia, mutta niiden aiheuttamia infektioita on vaikea hoitaa tehokkaiden lääkkeiden puuttuessa. Maailmalla ne ovat aiheuttaneet useita sairaalaepidemioita.

NDM-bakteerit voivat levitä ihmisten ja eläinten välillä. Tartunta on usein oireeton. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme