Mainos
Mainos

Koirista verotetaan vain muutamissa kunnissa

Veroa peritään edelleen muun muassa Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Maksimisumma on 50 euroa. Koiraveroasetus annettiin vuonna 1894, jolloin tulolla maksettiin korvausta niille, joiden tuotantoeläimiin koirat olivat tartuttaneet vesikauhua.

Koiraveron kantaminen on jäämässä historiaan. Suomen noin 400 kunnasta enää reilut kymmenen perii tänä vuonna koiraveroa.

Vielä viisi vuotta sitten veroa perittiin Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen mukaan noin sadassa kunnassa ja toissa vuonnakin 48:ssa. Tänä vuonna koirista verotetaan muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Kunnat ovat saaneet itse päättää vuodesta 1979 alkaen, kantavatko ne veroa vai eivät. Maksimisumma verolle on 50 euroa.

Veroa maksetaan 30 000 koirasta

Kuva: futureimagebank.com

Kennelliiton tiedotuspäällikkö Kaija Unhola arvelee, että veroa yhä maksattavat kunnat ovat tässä. Hänen mukaansa veron kerran hylänneet ovat vain aniharvoin ottaneet maksun takaisin, koska järjestelmän uudelleenpystytys on työläs ja kallis operaatio.

Toissa vuoden lukujen perusteella voi arvioida, että koiraveroa maksaa tänä vuonna noin 30 000 suomalaista. Maassamme elelee kaikkiaan noin 600 000 koiraa.

Kennelliitto on jo vuosia kampanjoinut epätasa-arvoisena pitämäänsä veroa vastaan. Liitto on muun muassa vedonnut useaan otteeseen eduskuntaan lain kumoamiseksi.

Eniten maksajia Helsingissä

Eniten koiraveron maksajia on Helsingissä, kaikkiaan noin 16 000. Rahaa kilahtaa kaupungin kassaan 800 000 euroa. Pienimmissä koiraverokunnissa tulo jää muutamaan tuhanteen euroon.

Helsingin talousarviopäällikkö Tuula Saxholm sanoo, että myös heillä on keskusteltu verosta luopumisesta varsinkin sen jälkeen, kun naapurit Espoo ja Vantaa tekivät lopetuspäätöksen viime syksynä.

Asetus koiraverosta annettiin vuonna 1894, jolloin tulolla maksettiin korvausta niille, joiden tuotantoeläimiin koirat olivat tartuttaneet vesikauhua.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme