Mainos
Mainos

Kokeilu osoittaa: Ympäristökiistojen ratkominen sovittelemalla vaikeaa

Ympäristökiistojen käsittelyä on yritetty helpottaa uudenlaisella sovittelukokeilulla. Suomen sovittelufoorumin juuri päättynyt hanke ei kuitenkaan ole toteuttajien mukaan osoittautunut läpimurroksi.

Suomen lainsäädäntö ei tunne ympäristökiistojen sovittelua, eikä sovitteluun ole valmiita toimintamalleja.

Sovittelufoorumin kokeilussa pyrittiin sovittelemaan kolmea eri kiistaa. Turun Saramäessä asukkaat ja jätehuoltoyhtiö kiistelivät jätteenkäsittelyn haitoista, ja Turun keskustassa erimielisyyksiä synnytti kahden vanhan puutalon kohtalo kaavamuutoksessa. Ylöjärvellä puolestaan eläkeläispariskunta oli tehnyt naapurissaan olevan hevostallin haitoista useita valituksia.

Turkulaistapauksissa osapuolet kokivat sovittelusta olleen ainakin jonkin verran hyötyä, mutta Ylöjärven kiistassa sovittelu ei auttanut.

Suomen sovittelufoorumi on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tunnetaan esimerkiksi koulusovittelusta. Sen ympäristösovitteluhanketta rahoittivat muun muassa Kuntaliitto ja ympäristöhuoltoyritys Lassila & Tikanoja.

Asiasta uutisoi Etelä-Suomen Sanomat.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot