Mainos
Mainos

Kokenut metsänkävijä kadonneesta Nelasta: "Katoamisaikaan metsässä oli paljon väkeä"

Kokenut Nuuksion metsässä liikkuja ja luontomatkailuyrittäjä ihmettelee 27-vuotiaan naisen katoamismysteeriä.

Nuuksion kansallispuisto

Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitseva, pinta-alaltaan  noin 53 neliökilometrin kokoinen kansallispuisto.

Nuuksiossa on lukuisia reittejä niin aloittelevalle retkeilijälle kuin kokeneemmallekin eränkävijälle.

Monipuolisten reittivalintojen vuoksi kansallispuistossa pystyy liikkumaan kävelyn lisäksi myös polkupyörällä, hevosella sekä pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa.

Puistoalueeseen kuuluu yli 80 pientä järveä ja lampea. Kansallispuistossa on vaihtelevia maanmuotoja: laaksoja, rotkoja sekä jäkälän ja harvan männikön peittämiä kalliomäkiä. 

– Viime viikolla Nuuksiossa oli paljon porukkaa, sää oli aurinkoinen ja liikenteessä oli paljon esimerkiksi sieniretkeilijöitä. Varmasti joku olisi kiinnittänyt huomiota yksin liikkuneeseen naiseen, Nuuksion Green Window -luontomatkailupalveluyrittäjä Pekka Väänänen sanoo.

Väänänen on työskennellyt Nuuksiossa luontomatkailupalveluita tarjoavassa Green Window -yrityksessä vuodesta 2002. Nuuksion kansallispuisto on tullut tutuksi miehelle jo vuodesta 1986.

– Vuoden aikana vietän Nuuksiossa vähintään 300 päivää, useamman tunnin päivässä. Voisi sanoa, että tunnen Nuuksion aika perinpohjaisesti, Väänänen kertoo.

Poliisi julkaisi tänään uuden kuvan jo yli viikon kadoksissa olleesta Nela Utkinasta. Utkina on katoamispäivänään noussut kello 9.47 Espoon keskuksessa linja-autoon numero 85A suuntana Espoon Nuuksio.

Nainen puki bussissa ylleensä punaisen retkeilytakin ja laittoi päähänsä harmaan otsaliinan. Nela Utkina poistuu kello 10.20 Espoon Nuuksion ulkoilualueen Nuuksionpään päätepysäkillä.

Tämä on tiettävästi viimeinen havainto kadonneesta Nela Utkinasta.

Puhelinverkko toimii metsässä

Nuuksion laajaan, pinta-alaltaan noin 53 neliökilometrin kokoiseen kansallispuistoon eksyy toisinaan retkeilijöitä. Väänäsen mukaan ihmisiä eksyy eniten syksyllä sienestysaikaan, kun ilta pimenee nopeasti. Useimmiten eksyneet löydetään saman päivän aikana.

– Teemme paljon myös ennaltaehkäisevää työtä. Jos joku liikkuu yksin, vähäisissä varusteissa tai suuntaa pimeällä metsään, kiinnitämme huomiota ja puutumme tilanteeseen.

– Esimerkiksi kerran eräs ulkomaalaisseurue oli menossa metsään myöhään illalla ja vähissä varusteissa. Oli kylmä ilma, kävin sitten hakemassa porukan pois paleltumasta. Siinä olisi tullut viisi ruumista, Pekka Väänänen muistelee.

Väänänen on myös ohjannut eksyneitä takaisin polulle puhelimitse.

– Kansallispuistossa toimii lähes joka paikassa matkapuhelin. Ainoastaan Soneran verkot ovat huonontuneet selvästi, mutta esimerkiksi Elisalla on hyvä yhteys lähes koko puistossa, Väänänen sanoo.

"Puistosta pääsee takaisin Helsinkiin"

Jos joku katoaa metsään pidemmäksi aikaa, Espoon poliisilaitos on ottanut usein yhteyttä Nuuksiossa toimivaan Green Window -yritykseen.

– Autamme etsinnöissä, sillä tunnemme metsän hyvin. Nelan tapauksen tutkinta on Helsingin poliisilla, joten vastaavaa pyyntöä ei ole tullut. Pidämme kuitenkin koko ajan silmät auki.

Pekka Väänäsen mukaan Nuuksion kansallispuiston maasto ei ole turhan haastava kokeneelle metsässä kulkijalle.

– Kallionreunamat voivat olla jyrkkiä, mutta en usko putoamiseen, jos kulkee valoisana aikana ja pitää metsässä kulkiessaan silmät auki. Pitää tietysti varoa, sillä esimerkiksi kiven päällä oleva sammal voi olla märkää. Kompassi ja kartta kannattaa aina olla mukana. Ja metsässä on syytä liikkua ainoastaan valoisaan aikaan.

Nuuksion tunteva Väänänen huomauttaa, että puistosta kulkee myös reitti Helsinkiin.

– Alue on niin iso, joten etsinnöissä ainoastaan muutaman ihmisen mukana olo on aika turhaa. Voihan olla, että kadonnut nainen on lähtenyt jopa takaisin, Nuuksiosta pääsee esimerkiksi suoraan Helsingin keskuspuistoon, luontomatkailupalveluyrittäjä, Nuuksion hyvin tunteva Pekka Väänänen huomauttaa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot