Mainos
Mainos

Kokkolan turkistarhaiskun tekijöistä ei tietoa

Kokkolan poliisilla ei ole tietoa Lahnakoskella tehdyn, Suomen laajimman turkistarhaiskun tekijöistä. Iskun taloudellisten vahinkojen suuruus voi nousta 300 000-400 000 euroon.

Kokkolan poliisi ei ollut aamuun mennessä tehnyt merkittävää läpimurtoa Kokkolan Lahnakoskella toissa yönä tehdyn turkistarhaiskun tutkimuksissa. Rikoskomisario Erkki Kerolan mukaan poliisilla ei ole tietoa iskun tekijöistä, mutta se on saanut lukuisia vihjeitä eri puolilta Suomea. Poliisi ei voi tutkinnallisista syistä valottaa tutkinnan etenemistä kovinkaan tarkasti.

Lahnakoskella tehty turkistarhaisku on suurin Suomessa koskaan tehty turkisisku. Iskussa keskipohjalaiselta turkistarhalta päästettiin vapaaksi lähes 8 000 minkkiä. Iskun taloudellisten vahinkojen tarkka suuruus selviää lähipäivinä, mutta arvioiden mukaan taloudelliset menetykset voivat nousta jopa 300 000-400 000 euroon.

Suojelupoliisilta selvitys

Sisäministeriön turvallisuusasian johtoryhmä on keskustellut tänään turkistarhaiskuista. Sisäministeri Kari Rajamäen mukaan suojelupoliisin johdolta on pyydetty selvitys tilanteesta.

Oikeusministeri Johannes Koskinen katsoo, että turkistarhaiskuista annettavia rangaistuksia ei tarvitse koventaa. Nykyiset lait riittävät ministerin mukaan turvaamaan turkistarhaajien elinkeinon. Koskinen kertoi näkemyksestään Ylen radiouutisten Ykkösaamun haastattelussa.

Koskinen muistuttaa, että rangaistuksissa on kuitenkin huomioitava iskujen suunnitelmallisuus ja vakavuus. Oikeuslaitoksen nykyistä tapaa tulkita lakia ministeri ei halua kommentoida.

Oikeutta Eläimille -yhdistys vaatii turkistarhauksen kieltämistäOikeutta Eläimille -yhdistys ihmettelee turkistarhaajien edustajien julkisuudessa esittämiä kommentteja. Yhdistys kummeksuu lausuntoja, joiden mukaan minkkien vapauttaminen on eläinrääkkäystä.

- Tarhaajat ovat huolissaan eläinten hyvinvoinnista ja niiden tappamisesta aina silloin, kun minkkejä vapautetaan luontoon. Missä on välittäminen nahoitusajan koitettua?, ihmettelee Antti Korhonen Oikeutta Eläimille -yhdistyksestä.

Yhdistys vastustaa myös sisäministeri Kari Rajamäen näkemystä siitä, että minkkien vapauttajat ovat ekoterroristeja. Yhdistyksen mukaan luonnon tuhoaa turkistarhaus, joka pilaa pohja- ja pintavesiä sekä tuhoaa metsää.

Oikeutta Eläimille vaatii turkistarhauksen kieltämistä Suomessa kahden vuoden siirtymäajalla.

(MTV3-STT)

Turkistarhaajien käyttämä "ekoterrorismi"-sana leimaa pitkäjänteistä luonnonsuojelutyötä tekevät järjestöt, sanoo Eläinsuojeluliitto Animalia.

(Huomenta Suomi 23.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme