Mainos

Kokonumero ei aina kerro vaatteen kokoa

Vaatekokojen välillä on suuria eroja: L-kokoiset housut saattavat olla pienemmät kuin toiset housut, jotka ovat S-kokoa. Näin toteaa yhteispohjoismainen tutkimus. Todellisen koon vaihtelu samankokoiseksi merkittyjen vaatteiden välillä on suurempaa naisten kuin miesten vaatteissa.

Mitään systemaattista vaihtelua kokomerkinnän ja todellisen koon, merkin, valmistusmaan tai tutkimuksessa mukana olleiden kolmen Pohjoismaan välillä ei löytynyt. Myymälöissä, jotka eivät kuuluneet mihinkään ketjuun ja joissa myytiin tuntemattomampia ja edullisempia vaatemerkkejä nuorille, vaatteet olivat keskimäärin pienempiä kuin aikuisille tarkoitetut vaatteet tunnettuja merkkejä myyvien vaateketjujen myymälöissä.

Kokomerkintöjen ja vaatteiden välisten suhteiden selvittämiseksi käytettiin kolmea eri menetelmää. Vaatteita mitattiin kaupoissa Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Mittausten avulla haluttiin selvittää kokomerkintöjen ja vaatteiden todellisten kokojen yhteneväisyyttä.

Mittausten lisäksi toteutettiin kuluttajakysely (vastaajia yhteensä 2 834), joka tuottaa tietoa vaatteiden, vartaloiden ja merkintöjen välisistä suhteista kuluttajien näkökulmasta. Lisäksi Norjassa haastateltiin kuluttajia, jotta saatiin syvällisempää tietoa kyselyn täydennykseksi.

Sopivien vaatteiden etsimiseen kuluu aikaa

Naisten on miehiä vaikeampi löytää vaatteita, jotka sopivat heille kooltaan, malliltaan ja tyyliltään. Naisvastaajista yli 60 prosenttia joko joutuu käyttämään aikaa löytääkseen jotain sopivaa tai ei löydä sopivan kokoisia, mieleisiä vaatteita. Miehistä noin puolet kaikissa ikäryhmissä löytää helposti tyyliltään sopivia vaatteita.

Iäkkäämpien ja ylipainoisten on muita vaikeampi löytää vartalolle sopivia ja tyyliltään miellyttäviä vaatteita. Yli 50 prosenttia suomalaisista, yli 40 prosenttia norjalaisista ja noin 35 prosenttia ruotsalaisista vastaajista sanoo joutuvansa käyttämään aikaa löytääkseen sopivia vaatteita.

Uusi kokomerkintäjärjestelmä olisi tervetullut

Vastaajat ovat myös tyytymättömiä siihen, ettei kaikkia kokoja ole riittävästi tarjolla ja että samalla kokomerkinnällä merkityt vaatteet ovat todellisuudessa eri kokoisia.

Useimpien vastaajien mielestä uusi kokomerkintäjärjestelmä olisi tervetullut. Kaikissa kolmessa Pohjoismaassa suurin osa vastaajista kannatti kansainvälistä, yhtenäistä kokomerkintäjärjestelmää. Eurooppalainen valmistelutyö kokomerkintöjen yhtenäistämiseksi on ollut jo pitkään vireillä.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot