Mainos
Mainos

Kokoomuksen talouspaperille tyrmäys Säätytalolla

Hallitusneuvotteluihin tuotu pohjaesitys hallitusohjelman talousraameista ei kelpaa useammallekaan puolueelle. Eri puolueiden näkemykset ovat aika kaukana toisistaan.

Hallitusneuvottelujen talousryhmä arvioi päivällä puheenjohtajansa, kokoomuksen Kimmo Sasin esitystä. SDP:n edustajana taloustyöryhmässä istuva Eero Heinäluoma sanoi Säätytalosta poistuessaan, ettei esityksestä synny sopua. Heinäluoma ei kommentoinut tarkemmin esityksen sisältöä. Hän totesi vain, että se on kokoomuksen esitys.

Vaikka Sasin johdolla laadittu pohjapaperi ei kelpaakaan SDP:lle, siitä lähdetään puheenjohtaja Jutta Urpilaisen mukaan neuvottelemaan. Urpilaisen mielestä henki neuvotteluissa on edelleen hyvä ja näkemykset ovat koko ajan lähentyneet toisiaan.

Myöskään vasemmistoliitto ei niele sellaisenaan Sasin paperia. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo, että esitys on liian leikkauspainotteinen.

Arhinmäen mielestä pääpainon pitäisi olla siinä, että valtiolle kerätään lisää tuloja progressiivisella verotuksella. Hänen mukaansa vasemmistoliitto pitää kiinni siitä, että perusturvasta ja peruspalveluista ei leikata vaan perusturvaa vahvistetaan.

"Esitystä muokataan"

Talousryhmässä istuva vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan totesi, että puolueen peruskannat ovat voimassa.

Tämä tarkoittaa tuloeroja kaventavaa veropolitiikkaa ja valtiontalouden tasapainottamisessa enemmän veronkorotuksia ja vähemmän menopuolen uudelleenkohdennuksia ja säästöjä.

Niinistön mukaan Sasin paperi ei ole sellainen.

Sasi itse arvioi tuoreeltaan, että esitystä hallitusohjelman talousraameista muokataan. Taloustyöryhmä kokoontuu vielä tänään iltapäivällä. Sasin mukaan työtä jatkettaneen myös huomenna.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ei halunnut lähteä ruotimaan pohjaesitystä julkisuudessa. Hänen mukaansa sitä käydään läpi omassa ryhmässä ja vastaus annetaan talousryhmän kokouksessa. Hänen mielestään neuvotteluilmapiirin kannalta on parempi, että keskusteluja käydään Säätytalon sisä- eikä sen ulkopuolella.

Katainen ei kommentoi arvostelua

Hallitusneuvottelujen vetäjä Jyrki Katainen (kok.) on haluton kommentoimaan sitä, että osa puolueista on torjunut ehdotuksen tulevan hallitusohjelman talousraameista.

Katainen korostaa kuitenkin, että nyt on meneillään vakava yritys ratkaista suurimmat talouteen liittyvät kysymykset. Kataisen mukaan yhteinen tavoite on tehdä hyvä paperi.

Kataisen mukaan Sasin esityksessä on evästyksiä keskusteluista, joita tämä on käynyt eri puolueiden neuvottelijoiden kanssa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme