Mainos
Mainos

Kokoomuksen uudelta puheenjohtajalta odotetaan paljon

Sisäministeri Ville Itälä, 42, on valittu kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi. Puoluekokouksessa Lahdessa tehty valinta oli odotetusti yksimielinen.

Itälä on turkulainen varatuomari. Kansanedustajana hän on ollut vuodesta 1995. Puheenjohtajan tehtävän nyt jättänyt valtiovarainministeri Sauli Niinistö oli johtanut kokoomusta vuodesta 1994.

Uusi puheenjohtaja aloittaa suuret odotukset niskassaan. Ville Itälä haluaa puolueeseen enemmän keskustelua ja aatteellisuutta. Tavoitteena on myös jäsenmäärän saaminen kasvuun. Odotuksiin pehmeämmästä puoluekuvasta Itälä vastasi jo lauantaina. Hän puhui puhtaamman elinympäristön, hyvän sosiaaliturvan, ensiluokkaisten palvelujen ja turvallisen arkipäivän puolesta. Kokoomuksen vanhaa vaalilausetta "Vastuun kantaminen alkaa siitä, että välittää" Itälä lukee niin, että välittäminen tulee ensin ja valmius vastuunkantoon sitten.

Itälästä on sanottu, että hän on kuin Turun sinappi, jota on mietoa ja vahvaa - tarpeen mukaan. Hän vastasi, että tarvittaessa hänestä löytyy kumpaakin. Puheenjohtajavaalin keskustelussa ei peitelty sitä, että Itälästä toivotaan nimenomaan erilaista johtajaa kuin Sauli Niinistö on ollut. Sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho peräänkuulutti "kuuntelevaa ja välittävää johtajuutta" sekä "aitoa vuorovaikutusta" eli ominaisuuksia ja toimintatapaa, joiden puuttumisesta Sauli Niinistöä monesti oli moitittu.

Perho katsoi aiheelliseksi myös todistella, että Itälä ei ollut "yksin Saulin tai pienen poikaporukan" valinta, vaan takana oli laaja tuki. -Hän halusi kuulla yhtä lailla niin minun kuin monen muunkin naisen mielipiteitä, Perho sanoi.

Itälä: Napinaa ei kuulunut

Myös Itälä halusi selvittää ehdokkaaksi lähtemisen vaiheitaan. Tiedotustilaisuudessa hän kertoi keskustelleensa asiasta useiden henkilöiden ja erityisesti toisena mahdollisena ehdokkaana pidetyn Olli-Pekka Heinosen kanssa. Tämän kanssa Itälä ei olisi missään tapauksessa lähtenyt kilpailemaan.

Pienintäkään napinaa en ole kuullut täällä enkä muuallakaan, Itälä summasi valintaprosessia. Itälä myös toisti toivomuksensa, että Niinistö jatkaisi valtiovarainministerinä vaalikauden loppuun. Hän sanoi, ettei tiedä Niinistöllä olevan muita suunnitelmia.

Puheenjohtaja-aseman myötä Itälästä tulee kokoomuksen ministeriryhmän vetäjä ja hän saa myös Niinistön paikan varapääministerinä. Itälän mukaan jälkimmäinen siirto tapahtuu viimeistään syksyllä.

Yksimielinen vaali epäilytti seuraajaa

Ainoan särön puheenjohtajavaaliin ja rentoon kokoustunnelmaan sai aikaan tamperelainen puolueveteraani Jouko K. Järviö. Järviö tarjosi yllättäen vastaehdokkaaksi kansanedustaja Sari Sarkomaata. Hän perusteli vetoaan sillä, että yksi ainoa ehdokas ei ole demokratiaa, vaan diktatuuria. Sarkomaa kuunteli ehdotusta silminnähden järkyttyneenä ja kiiruhti samantien kieltäytymään. Myöhemmin kävi ilmi, ettei Järviöllä kokouksen seuraajan asemassa ollut edes esitysoikeutta.

Matkalaukulla mäkeä alas

Itälän poikasesta asti tuntenut Perho kehui tätä harkitsevaksi ihmissuhdeosaajaksi, joka osaa kohtuudella myös irrotella. Perho kertoi, miten hän kerran takavuosina aamuyön tunteina laski Villen kanssa Turun Tähtitornimäkeä alas matkalaukulla.

Kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja Kai Mykkänen kehui Itälää rennoksi, helposti lähestyttäväksi ja hauskaksi ihmiseksi, "jonka silmistä hehkuu halu tehdä jotain uutta".

Kankare jatkaa puoluesihteerinä


Ilman vastaehdokkaita sujui myös puoluesihteerin valinta. Matti Kankare jatkaa tehtävässä. Julkisuudessa vähemmän näkynyt Kankare myönsi, että hänessä on harmautta, virkamiesmäisyyttä ja tosikkoa, eikä pysty sitä muuttamaan.

Viimeisenä kokouspäivänä sunnuntaina kokoomusväki pääsee äänestämään kolmesta varapuheenjohtajasta. Paikkoja tavoittelevat kansanedustajat Sari Sarkomaa, Esko Kurvinen, Jari Koskinen, Jyrki Katainen sekä entinen kansanedustaja ja puolustusministeri Anneli Taina.
(STT)
Kookomus välittää kokoustaan myös Internetissä

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme