Mainos
Mainos

Kokoomuksesta suurin kuntapuolue, perussuomalaisille rökälevoitto

Kokoomus on lunastanut kannattajiensa odotuksen ja noussut kunnallisvaaleissa maan suurimmaksi kuntapuolueeksi.

Kun äänet on laskettu, kokoomuksen lopputuloksena on 23,4 prosenttia annetuista äänistä. Koskaan aiemmin kokoomusta ei ole äänestetty suurimmaksi puolueeksi eurovaaleja lukuun ottamatta

SDP ja keskusta ovat vaalien suuria häviäjiä. SDP menetti suurimman kuntapuolueen asemansa, kun se sai 21,2 prosentin kannatuksen. Tämä on 2,9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime kunnallisvaaleissa. SDP:n viime vuosien alamäki tosin näyttää pysähtyneen. Keskusta sai 20,1 prosenttia äänistä eli 2,6 prosenttiyksikköä viimekertaista vähemmän. Valtuutettujen määrällä mitattuna keskusta on kuitenkin edelleen selvästi suurin puolue.

Perussuomalaiset on puheenjohtajansa Timo Soinin johdolla kunnallisvaalien suurin voittajapuolue. Voittoa luonnehditaankin ansaitusti rökälevoitoksi. Puolueen osuus äänistä on 5,4 prosenttia, kun neljä vuotta sitten puolue sai vain prosentin verran äänistä.

Vaalien selviin voittajiin lukeutuu myös vihreät. Puolue on saanut historiansa parhaimman vaalituloksen. Sen ääniosuus on 8,9 prosenttia eli 1,5 prosenttiyksikköä viimekertaista enemmän. Vihreät meni aivan ääntenlaskennan lopussa vasemmistoliiton ohi, kun Helsingin äänet saatiin lasketuiksi. Merkittävää on, että vihreät nousi kokoomuksen jälkeen toiseksi suurimmaksi puolueeksi niin Helsingissä kuin Espoossakin.

Vasemmistoliitolle vaalit ovat selvä pettymys. Puolueen osuus äänistä on 8,8 prosenttia. Tämä on 0,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

RKP ylsi sille normaaliin vaalitulokseen. 4,7 prosentin ääniosuudessa on puolen prosenttiyksikön vähennys viime kunnallisvaalien tuloksesta. Kristillisdemokraatit eteni 0,2 prosenttiyksikön verran ja päätyi 4,2 prosenttiin äänistä.

Pienpuolueet ja sitoutumattomat keräsivät yhteensä runsaat kolme prosenttia annetuista äänistä.

Kunnallisvaalien äänestysaktiivisuus kunnallisvaaleissa nousi viimekertaisesta. Vaaliuurnilla kävi 61,3 prosenttia äänioikeutetuista. Neljä vuotta sitten äänestysprosentti oli 58,6.

Äänestysprosentti nousi kunnallisvaaleissa toista kertaa peräkkäin. Samaan tulokseen päästiin vuoden 1996 vaaleissa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme